Svijet     | 19.06.2022. 13:06 |

Irski premijer apeluje na britansku vladu da nastavi trgovinske pregovore

FENA Internet

LONDON, 19. juna (FENA) - Irski premijer Micheal Martin izjavio je u nedjelju da je novi britanski zakon o izmjeni dijela sporazuma o Brexitu u pokušaju da se olakša trgovina sa Sjevernom Irskom "unilateralizam najgore vrste" i pozvao vladu da nastavi pregovore.

Evropska komisija pokrenula je dva nova pravna postupka protiv Britanije ovog mjeseca nakon što je London objavio planove za nadjačavanje nekih pravila nakon Brexita u takozvanom protokolu Sjeverne Irske koji reguliše trgovinu s britanskom pokrajinom, prenosi Reuters.

London je predložio ukidanje nekih provjera robe iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva koja stiže u Sjevernu Irsku i osporio ulogu Evropskog suda pravde u odlučivanju o dijelovima sporazuma nakon Brexita koji su dogovorile EU i Britanija.

Novi zakon tek treba da bude usvojen u parlamentu, a taj proces bi mogao potrajati.

- U potpunosti prihvatamo da postoje legitimna pitanja oko protokola aktivnosti i vjerujemo da bi se uz ozbiljne kontinuirane pregovore između Europske unije i vlade Ujedinjenog Kraljevstva ta pitanja mogla riješiti - kazao je irski premijer.

On je rekao da bi zakon, za koji London kaže da je potreban za obnavljanje administracije podjele vlasti u Sjevernoj Irskoj, oštetio ekonomiju pokrajine uvođenjem dvostrukog regulatornog režima koji bi mogao povećati troškove poslovanja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Britanski parlament usvojio zakonodavstvo o ustavnom statusu Sjeverne Irske

U Mostaru obilježavanje 25. godišnjice Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj

Biden: Novi sporazum o Brexitu će donijeti 'značajna ulaganja' u Sjevernu Irsku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta