Kultura     | 17.06.2022. 16:03 |

Gudeljević na Konferenciji ministara kulture Euro-mediteranske regije

FENA Saopćenje, Foto/ MCP BiH Ankica Gudeljević

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević na poziv ministra kulture Republike Italije Daria Franceschinija sudjelovala je u radu Konferencije ministara kulture Euro-mediteranske regije.

Pored ministara kulture i visokih dužnosnika zemalja Mediterana, na sastanku su sudjelovali i predstavnici UNESCO-a, Vijeća Europe, ICOM-a, ICOMOS-a, Venecijanskog bijenala umjetnosti i arhitekture, kao i stručnjaci iz oblasti kulture, kulturnog menadžmenta, zaštite kulturnog naslijeđa.

Euro-mediteranska regija je  velika kulturna pozornica na kojoj su se mnoge kulture rađale, razvijale i  mijenjale. Možemo slobodno reći, da je ova regija kolijevka modernog svijeta.

Na konferenciji je usvojena Deklaracija, čiji  su temelji mnogi međunarodni akti na kojima počiva obveza zemalja sudionica štititi kulturno naslijeđe od svih vrsta ugroze, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Deklaracijom se podcrtava značaj Nove europske agende za kulturu Europske komisije iz svibnja 2018. godine, zaključci Europskog vijeća od 10. do 11. decembra 2020. godine o ponovnom pokretanju Južnog susjedstva i najava nove Agende za Mediteran, zatim zajedničko priopćenje Europske komisije i Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku o obnovljenom partnerstvu sa Južnim susjedstvom, te druge zaključke Vijeća EU, Europskog parlamenta o kulturi i kulturnom naslijeđu.

Deklaracijom se pozivaju sve zainteresirane strane u Euro-mediteranskoj regiji, uključujući relevantne službe EU, te vlade zemalja sudionica,  da zajednički podupru javne politike za oblast kulture.

Poseban izazov za moderni svijet, danas je zaštita kulturnih dobara od ratnih razaranja, klimatskih promjena, ali i kriminalnih aktivnosti u koje spada i krijumčarenje i nelegalna trgovina kulturnim dobrima. 

Iako postoje mnogi međunarodni pravni akti, različite UN konvencije, te konvencije Vijeća Europe, usprkos tomu što je zaštita kulturnih dobara i dio Agende 2030, ovi mehanizmi se teško provode. Iz tog razloga,  potrebno je svakodnevno okupljanje na najvišoj razini i mobiliziranje resursa, kako bi se adekvatno crpili mehanizmi i provele mjere zaštite, svega što podrazumijevamo pod kulturom.

Gudeljević je aktivno sudjelovala u ministarskoj debati.

- Svaka kultura je jedinistvena na svoj način i treba svaku vrstu zaštite. Stoga, apeliram, na dodatne, zajedničke napore s ciljem jačanja suradnje i razmjeni dobrih praksi i iskustava u području zaštite kulturnog naslijeđa – naglasila je Gudeljević.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Nakon više od šest godina održana sjednica Konferencije ministara obrazovanja u BiH

Bošnjak: Želimo da BiH u svakom pogledu pa i u području kulture, bude moderno i napredno društvo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo