Svijet     | 17.06.2022. 15:00 |

Lam: Broj slučajeva koronavirusa u Hong Kongu se smanjuje

FENA Internet, Foto/ Twitter

HONG KONG, 17. juna (FENA) - Broj slučajeva koronavirusa u Hong Kongu se smanjuje, rekla je u petak čelnica grada Carrie Lam, nekoliko dana nakon ponovnog uvođenja dodatnih restrikcija uoči 25. godišnjice stavljanja grada pod kinesku vlast.

Hong Kong, koji predstavlja finansijski centar regije, ove sedmice imao je više od 1.000 slučajeva zaraze po prvi put u dva mjeseca, iako su hospitalizacije ostale relativno niske, sa samo 25 ljudi u ozbiljnom ili kritičnom stanju od petka, prema zdravstvenim zvaničnicima.

Nedavne epidemije bacile su u sjenu planove Hong Konga da obilježi primopredaju 1. jula, a ostaje nejasno hoće li kineski predsjednik Xi Jinping lično prisustvovati proslavi.

Lam je rekla da pravila fizičkog distanciranja neće ponovo biti pooštrena uprkos porastu broja zaraženih, rekavši da brojke "još nisu alarmantne".

- Moram naglasiti da porast zaraženih, prema mišljenju stručnjaka, nije neočekivan, jer smo se skoro vratili u normalno stanje što se društvenih aktivnosti tiče - rekla je ona.

Međutim, u utorak je vlada uvela nova ograničenja za barove i klubove. Oni koji žele koristiti te usluge sada moraju imati dokaz o negativnom brzom testu na Covid-19 napravljenom u posljednja 24 sata.

Činilo se da je nova mjera odgovor na nedavne klastere u barovima i klubovima, ali bilo je malo dokaza koji bi pokazali da bi taj potez mogao usporiti širenje epidemije, rekao je za Bloomberg profesor mikrobiologije Univerziteta u Hong Kongu Siddharth Sridhar.

Hong Kong je imao smanjenje u broju zaraženih oko dva mjeseca, nakon što je talas omikrona ranije ove godine uzrokovao smrt više od 9.000 osoba, uglavnom nedovoljno vakcinisanih korisnika u staračkim domovima.

Stručnjaci za javno zdravlje kažu da bi sljedeći talas koronavirusa u Hong Kongu mogao biti manje smrtonosan jer su mnogi stanovnici stekli imunitet prirodnom zarazom, a stope vakcinacije su povećane, prenosi AFP.

Grad je slijedio kinesku strategiju nultog Covida, prema kojoj su uvedena masovna testiranja, fizička distanca i stroge granične kontrole.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Prodemokratski aktivista i honkonški tajkun na suđenju u Hong Kongu se izjasnio da je nevin

Dvije godine zatvora za bivše studente u Hong Kongu zbog poticanja nasilja protiv policije

Sud u Hong Kongu podržao pravo na životno partnerstvo ali ne i brak za LGBT osobe

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta