Bosna i Hercegovina     | 17.06.2022. 09:30 |

Delegacija PSBiH od 20. do 24. juna na godišnjem zasjedanju PSVE u Strazburu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) učestvovat će na trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će se od 20. do 24. juna održati u Strazburu.


Tokom ljetnjeg zasjedanja PSVE poslanici iz zemalja članica razmotrit će i glasati o prijedlozima rezolucija i preporuka izvjestilaca u vezi sa nizom aktuelnih globalnih i evropskih pitanja, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Kako su najavili iz PSVE, raspravljat će se o humanitarnim posljedicama, te unutrašnjim i spoljnim migracijama izazvanim agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu.

U saopćenju se navodi da će učesnici ljetnjeg zasjedanja PSSE glasati o prijedlogu rezolucije i preporuke na temu „Prijavljeni slučajevi političkih zatvorenika u Ruskoj Federaciji“, a raspravljaće se i o potrebi za uspostavljanjem ljudskih prava i vladavine prava u regiji Sjevernog Kavkaza.

Jedna od tema rasprave bit će i uloga političkih stranaka u jačanju različitosti i borbi za nerasističko društvo, a glasat će se i o prijedlogu rezolucije o temi „Borba protiv antisemitizma u Evropi“.

Poslanici će raspravljati i o najnovijim izazovima za bezbjednost u Evropi i ulozi Vijeća Evrope u suočavanju s tim izazovima. Bit će riječi i o kontroli online komunikacije kao mogućoj prijetnji medijskom pluralizmu, slobodi informisanja i ljudskom dostojanstvu.

Predviđeno je da se učesnicima ljetnjeg zasjedanja PSVE obrate predsjednica Republike Grčke Katerina Sakellaropoulou, kao i  kralj Willem-Alexander od Holandije, saopćeno je.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Zastupnica u parlamenta Novog Zelanda podnijela ostavku nakon optužbi za krađu u trgovinama

Turski parlament uklonio proizvode firmi Coca Cola i Nestle iz svojih restorana zbog podrške Izraelu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo