Bosna i Hercegovina     | 15.06.2022. 14:27 |

Kampanja MUP-a BPK Goražde 'Oružje ne štiti, oružje ubija'

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 15. juna (FENA) – Uprava policije Ministarstva unutrašnjih psolova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde provodi kampanju „Oružje ne štiti, oružje ubija“.

Kampanja se realizuje uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) i Koordinacioonog odbora za kontrolu malog oružja i lahkog naoružanja u Bosni i Hercegovini u okviru projekta „Prevencija i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini – PILAR“, a provode je Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i Policija Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Kampanja ima za cilja da podigne svijest prvenstveno kod mlađih osoba ali i svih građana o opasnostima i posljedicama koje uzrokuje upotreba vatrenog oružja.

- Ključne poruke kampanje su: „Nesreća ne bira mjesto i vrijeme, i ne dešava se tamo nekome i negdje drugo“, „Upotreba vatrenog oružja ima za posljedicu smrt, povrede i psihološke traume“, „Oružje nije snaga, nego slabost, s oružjem se ne pokazuje hrabrost, nego nemoć i strah““ – naveo je šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku  MUP-a BPK Goražde Mirsad Kamenica.

Naveo je i to da podaci policijskih agencija u Bosni i Hercegovini pokazuju da su nesretni slučajevi uzrokovani vatrenim oružjem podjednako česti u svim dijelovima države te podsjeća da  Zakoni o oružju u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog ko dobrovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu.

- Takvo oružje može dobrovoljno predati pozivom na 122 nadležnoj policijskoj agenciji u BiH,  bez straha od sankcije. Pozivom prema nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcije se mogu prijaviti i vatreno oružje, municija i eksplozivne naprave  odloženi na javnim mjestima ili površinama – pojasnio je on.

Dodao je da se kampanja provodi i u srednjim školama, u periodu maj – juni i  septembar – oktobar ove godine te mart-april 2023.godine.

- Kampanja u srednjim školama je zamišljena, da se u III i IV razredima srednjih škola organizuju kratka predavanja učenicima na ovu temu, uz podjelu promotivnog materijala. Takođe, dio aktivnosti će se odnositi i na korištenje različitih medijskih alata te podjelom promotivnog materijala građanima. Policijski službenici Uprave policije nakon prezimanja promotivnog materijala od UNDP-a, ostvarili su saradnju sa predstavnicima srednjih škola u BPK uz dogovor da se prilikom dodjele diploma maturantima dodjeli i ovaj promotivni materijal, koji će biti izložen i na ulazima u škole -  kazao je Kamenica.  

Napomenuo je da je saradnja ostvarena i sa javnim institucijama i ustanovama u BPK gdje će takođe biti izložen promotivni materijal kampanje.

- Vrijeme provođenja opšte društvene kampanje takođe je planirano u tri dijela  juli-august i novembar-decembar 2022 i april-maj 2023.godine. Zavisno od organizatora kampanje UNDP-a, službenici Uprave policije, nastavit će provođenje daljih aktivnosti predviđenih kampanjom“ – zaključuje Kamenica.

Projekat „PILAR“ se realizuje u okviru inicijative Mapa puta 2024 za održivu kontrolu malog oružja i lahkog naoružanja na zapadnom Balkanu koju finansiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Evropske unije.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'