Svijet     | 08.06.2022. 08:24 |

Svjetska banka smanjila prognozu ekonomskog rasta Kine

FENA Internet, Foto/ Epa

PEKING, 8. juna (FENA) - Svjetska banka naglo je smanjila svoju godišnju prognozu ekonomskog rasta za Kinu, upozoravajući u izvještaju od srijede da bi poremećaji izazvani Covid pandemijom mogli dodatno usporiti oporavak druge najveće svjetske ekonomije, javlja AFP. 

Kina je posljednja velika ekonomija vezana za politiku nulte stope Covid-a, koja koristi brzi karantin, zatvaranja, masovna testiranja i stroga ograničenja kretanja kako bi eliminirala zarazu, ali je tako zamrsila lance nabavke i oborila ekonomske pokazatelje na najniže nivoe u posljednje dvije godine.

Predviđa se da će se rast u Kini usporiti na 4,3 posto u 2022. godini, navela je Svjetska banka u izvještaju u srijedu, što predstavlja strmoglav pad od 0,8 posto u odnosu na decembarsku prognozu.

- Ovo u velikoj mjeri odražava ekonomsku štetu uzrokovanu izbijanjem soja omikron i produženim zatvaranjem u dijelovima Kine od marta do maja ove godine - navodi se u izvještaju, referirajući se na visoko zaraznu varijantu koronavirusa.

U tim mjesecima, ograničenja u desetinama gradova, uključujući proizvodna središta Šenžen i Šangaj, kao i provinciju Jilin, ugrozila su poslovanje i zadržala potrošače kod kuće.

Očekuje se da će se ekonomska aktivnost oporaviti u drugoj polovini 2022. godine, uz pomoć fiskalnih stimulacija i većeg ublažavanja pravila izolacije, saopćila je Svjetska banka.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom