Bosna i Hercegovina     | 07.06.2022. 16:03 |

Zavod i 'Novi horizonti' potpisali sporazum za bolju kvalitetu života oboljelih od dijabetesa

FENA Saopćenje, Foto/ Almir Razić

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Zavod za javno zdravstvo FBiH i Udruženje građana, roditelja i prijatelja djece s dijebetesom ‘Novi horizonti’ iz Tuzle potpisali su sporazum o suradnji u cilju unaprjeđenja sistema evidencije broja oboljelih od dijabetesa na području Federacije BiH, prvenstveno radi poboljšanja kvalitete života oboljelih ali i zdravstva u TK i cijeloj Federaciji BiH. 

Namjera je i poboljšanje softverskog rješenja Zavoda za javno zdravstvo FBiH vezano za obrazac prijave oboljelih od dijabetesa, kao i edukacija zdravstvenih radnika radi efikasnijeg sistema izvještavanja o broju oboljelih.

Direktor Zavoda Siniša Skočibušić kazao je novinarima da trenutno imaju 21 registar za različite bolesti, kroz softversku aplikaciju koju popunjavaju kantonalni i bolnički koordinatori. Oni daju dobar pregled situacije u zdravstvu, generalno. Iako, istaknuo je, uvijek može bolje. Za, današnji dokument i suradnju, iniciranu od Udruženja 'Novi horiozonti', kaže da bi trebalo da doprinese i boljoj kvaliteti zdravstva u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj Federaciji.

Predsjednica Udruženja ‘Novi horizonti’ Indira Bektić naglašava da se projektom unaprjeđenja evidencije o broju oboljelih od dijabetesa u FBiH želi doprinijeti poboljšanju kvaliteta života oboljelih. To je, kako je kazala, moguće uz tačne podatke o broju oboljelih, parametre o potrebama oboljelih i kad se može pravilno i tačno planirati novac spram potreba oboljelih.

- Dosad smo potpisali sporazum o suradnji s 23 udruženja oboljelih od dijabetesa na području FBiH, ali i s područja Republike Srpske. Danas potpisani sporazum je značajan jer mi želimo da evidencija (koju želimo unaprijediti) bude riješena kroz institucije sistema. Smatramo da potrebe oboljelih treba rješavati isključivo kroz institucije sistema. To je jedini pravi put koji treba da prate i sva druga udruženja pacijenata svih hroničnih bolesti - kazala je. S tim u vezi naglasila je važnost partnerskog odnosa institucija sistema i nevladinog sektora.

Podrška Udruženju ‘Novi Horizonti’ je Ambasada Švicarske u BiH, a Sanela Ademović naglašava stupanj dugogodišnje uključenosti Vlade Švicarske u proces unaprjeđenja zdravstvene zaštite u BiH i promicanje prava pacijenata.

- Smatrali smo da je jedinstvena baza podataka, o svim osobama s dijabetesom, od velike pomoći prvenstveno za pacijente. Njihovi obiteljski ljekari imat će stalni pristup njihovim zdravstvenim kartonima, znati tačno koju terapiju koriste, kad trebaju obavljati određene pretrage - kazala je. Naglašava da će registar te vrste omogućiti i dugoročnije planiranje izdataka neophodnih za liječenje pacijenata.

Prema riječima Indire Bektić, udruženja u Bosni i Hercegovini trebalo bi prije svega da se bave prevencijom, te misli da im je potrebna i malo jača podrška zdravstvenog sistema. Za Udruženje ‘Novi horizonti’ kaže da mnogo pažnje posvećuju prevenciji, ali i edukaciji oboljelih. Smatra da je generalno najveći problem, za oboljele od dijabetesa na području BiH, neujednačen nivo zdravstvene zaštite jer od toga zavisi i koliko će njihovih prava biti zadovoljeno.

U današnjem susretu s novinarima dijabetes je opisan i kao ‘tihi ubica’. Kad se dijagnosticira (posebno dijabetes tipa 1), tad je uništeno skoro 90 procenata ćelija koje luče inzulin. Za dijabetes tipa 2 istaknuto je da se može kontrolirati i prevenirati pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću. To ne znači da, i kod dijabetesa tipa 1, pravilna ishrana i fizička aktivnost nisu veoma bitne za kontrolu bolesti.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Tuberkuloza u svijetu odnosi više od milion života godišnje (VIDEO)

Musa: Da bi morbili bili stavljeni pod kontrolu, potreban je visok imunizacijski obuhvat

Skočibušić: Bez dobre prevencije nema javnog zdravlja na visokoj razini (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'