Društvo

Beč - Dugoročno ulaganje u obnovu i modernizaciju bolnica

Saopćenje, Foto FENA/Christian Fürthner

BEČ, 7. juna (FENA) - Gradske vlasti Beča svojim stanovnicima žele osigurati pristupačnu zdravstvenu zaštitu
na duge staze. Stoga će, do 2040. godine u okviru najvećeg i najobuhvatnijeg investicionog pograma dosad, biti uloženo i do 8 milijardi eura u renoviranje i izgradnju javnih bolnica.i do 8 milijardi eura.

Cilj programa, koji se zasniva na principima klimatske neutralnosti, je i svođenje emisije gasova sa
efektom staklene bašte na nulu do 2040. godine.

Šest klinika raspoređenih po bečkim regijama će, zajedno sa bečkom Univerzitetskom klinikom  kroz restrukturiranje, moći pružiti najviši kvalitet zdravstvene zaštite. Prva faza restrukturiranja koja podrazumijeva smanjenje broja lokacija klinika i organizaciju centara sa više kompetencija je već završena.

Tako bi potpuna njega ali i ključne usluge trebale biti dostupne svim građanima.

- Pandemija virusa korona je pokazala koliko je značajan funkcionalan zdravstveni sistem, u smislu brze i efikasne medicinske njege. Gradsko vijeće bi trebalo odobriti novi investicioni paket do kraja ove godine. To je preduslov da se, u narednim decenijama svim građanima Beča, garantuje slobodan pristup najsavremenijoj medicini -  izjavio je Peter Hacker, član gradske vlade iz resora za zdravstvo.

Beč će ulagati postepeno u obnovu i renoviranje klinika, da bi obezbijedio odgovarajuću infrastrukturu uzimajući u obzir tehnološki i demografski razvoj grada. Neke od zgrada u kojima su smještene klinike su naime stare i više od 100 godina.

- Za prvu fazu projekta, za period do 2030. godine, predviđena su ulaganja iz gradskog budžeta u
vrijednosti od 3,3 milijarde eura - saopćio je Eurocomm-PR Beč-Sarajevo. 

(FENA) E. F.
Vezane vijesti