Svijet     | 04.06.2022. 13:09 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Macron: Rusija ne smije biti ponižena uprkos Putinovoj 'fundamentalnoj greški'

FENA Internet

PARIZ, 4. juna (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako je od vitalnog značaja da Rusija ne bude ponižena tako da se, kada se borbe okončaju u Ukrajini, diplomatsko rješenje može pronaći, dodajući kako vjeruje da će Pariz igrati posredničku ulogu u okončanju sukoba.

Macron nastoji da održi dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru. Njegov stav često su kritikovali neki istočni i baltički partneri u Evropi jer smatraju da to podriva napore na vršenju pritiska na Putina da dođe za pregovarački stol.

- Ne smijemo poniziti Rusiju, tako da onoga dana kada se borbe zaustave možemo stvoriti izlaznu rampu kroz diplomatska sredstva - izjavio je Macron intervjuu za regionalne novine objavljenom u subotu.

- Uvjeren sam da će Francuska imati ulogu posredničke sile - kazao je.

Macron redovno razgovara s Putinom od ruske invazije, u okviru napora na dogovaranju prekida vatre i pokretanja kredibilnog pregovaračkog procesa između Kijeva i Moskve.

- Ja mislim, i rekao sam mu to, da je on učinio historijsku i fundamentalnu grešku za svoj narod, za sebe i za historiju - izjavio je Macron, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Guvernerka: U napadu ruskih dronova na zapadu Ukrajine pogođena ključna infrastruktura

Rusija potvrrdila povlačenje svojih mirovnjaka iz Nagorno Karabaha

U ruskom raketnom napadu na Černihiv najmanje 13 ubijenih

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana