Bosna i Hercegovina     | 03.06.2022. 14:05 |

Eksperti Svjetske banke ističu HNŽ kao pozitivan primjer razvijenosti DRG sustava

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

MOSTAR, 3. lipnja (FENA) - Eksperti Svjetske banke u projektu unaprjeđenja zdravstvenog sustava BiH istaknuli su Hercegovačko-neretvansku županiju kao pozitivan primjer razvijenosti sustava kodiranja bolničkih usluga prema međunarodnom sustavu klasifikacije pacijenata baziranom na dijagnostički povezanim grupama Diagnosis-Related Group (DRG).

Godinama unatrag Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a razvija DRG sustav, u suradnji s resornim ministarstvom i ugovornim bolnicama, priopćeno je u petak iz ovog zavoda. 

Navode kako je svjetska banka izradila projekt za zdravstveni sustav BiH čija je planirana vrijednost 75.000.000 USD ili 67.300.000 eura, a razdoblje implementacije od 2022. do 2027. godine.

Iz Zavoda kažu da je cilj projekta poboljšanje kvalitete zdravstvenih usluga i financijski položaj zdravstvenih ustanova u BiH uz učinkovito upravljanje.

U pripremi projekta, o projektnim aktivnostima, razgovaralo se s radnim skupinama koje su oformljene posebno za usmjeravanje dizajna projekta u Republici Srpskoj, o kvaliteti zdravstvene zaštite, upravljanju i financiranju te u Federaciji Bosne i Hercegovine u Sarajevskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Tuzlanskoj županiji.

Radne skupine su činili ravnatelji zavoda zdravstvenog osiguranja, pružatelji zdravstvenih usluga, agencije za kvalitetu, visoki dužnosnici iz ministarstava zdravstva i stručni voditelji.

"Jedna od podkomponenti  projekta je poboljšanje učinkovitosti i kvalitete zdravstvene skrbi koja se, pored ostalog, bavi proučavanjem puteva pacijenata kako bi se odredila stvarna cijena zdravstvene skrbi za četiri grupe pacijenata, te kako bi se ista nadograđivala na početne DRG sustave koji su već razvijeni u Federaciji. Za primjer razvijenosti DRG sustava naveden je Hercegovačko-neretvanska županija", poručili su iz Zavoda.

Kako je pojasnila Ana Vidačak, savjetnica za zdravstveno osiguranje ZZO HNŽ, eksperti Svjetske banke su u ovom zavodu prepoznali kvalitetno upravljanje svim procesima, kvalitetno alociranje financijskih sredstava i uspješno razvijen DRG model plaćanja bolničkih zdravstvenih usluga.

- DRG model plaćanja bolničkih zdravstvenih usluga zasniva se na australijskom modelu i pokazao se vrlo efikasnim oblikom plaćanja koji omogućava kretanje novca za pacijentom, odnosno plaćanja zdravstvenih usluga izvršitelju u skladu s realnim troškovima pri pružanju usluga. Zahvaljujući aktivnostima Zavoda, zdravstveni sustav ove županije, zavod i bolnice, potpuno je spreman za primjenu DRG–a u praksi, odnosno plaćanje bolničkih zdravstvenih usluga po jedinici usluge. To je razlog zbog kojega je Svjetska banka, u svom projektu, istakla ovaj zavod kao pozitivan primjer – zaključila je Vidačak.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Svjetska banka pripremila analizu sistema socijalne zaštite s ciljem izrade socijalne karte FBiH

Centralna banka BiH se pridružuje RAMP-u Svjetske banke s ciljem unapređenja upravljanja rezervama

Selimović prisustvovala Proljetnim sastancima MMF-a i Grupacije Svjetske banke u Washingtonu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta