Bosna i Hercegovina     | 27.05.2022. 12:46 |

Obilježen Dan Unsko-sanskog kantona

FENA Muhamed Sadiković, Foto: Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 27. maja (FENA) - Svečanom sjednicom Kantonalne skupštine, te obilaskom gradskih mezarja, groblja i spomen obilježja, danas je obilježen 27. maj - Dan Unsko-sanskog kantona. Politički zvaničnici podsjetili su danas na najteži ratni period i okolnosti u kojima je osnovan ovaj kanton na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

- Godišnjica osnivanja našeg kantona je uvijek prvenstveno pomen i znak poštovanja prema braniteljima Unsko-sanskog kantona i Bosne i Hercegovine. Jednostavno, na dostojanstven način spominjemo sve plemenite patriote iz ovog dijela države, koji su u njenu opstojnost ugradili vlastite živote - kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

U analizi trenutnog stanja u ovom kantonu, naglašeno je da se samo radom i obrazovanjem mogu stvoriti adekvatniji uslovi za normalan i dostojanstven život, odnosno napredak.

- Moramo kontinuirano kroz rad i obrazovanje stvarati bolje uslove za život, kako bismo zaustavili ili barem umanjili broj odlazaka naših mladih sugrađana u inostranstvo. Mnogo je toga u poslijeratnom periodu urađeno pogrešno i čini mi se da i danas pravimo iste greške. Stanovništvo nam odlazi zbog upitne egzistencije, ali i zbog političke nezrelosti i nejedinstva. Trebali bismo razmisliti o prestanku zloupotrebljavanja naših političkih govornica, odnosno konkretnom i jedinstvenom radu i djelovanju - riječi su predsjedavajućeg Skupštine USK Razima Halkića.

S posebnim pijetetom ovih se dana podsjeća i na članove bosanskohercegovačke delegacije, koja je prisustvovala svečanom osnivanju Kantona. Irfan Ljubijankić, Izet Muhamedagić, Mensur Šabulić, Fadil Pekić, kao i članovi posade helikoptera Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič i pilot Dudajev poginuli su kod Slunja, gdje su pripadnici Vojske Republike Srpske njihov helikopter pogodili projektilom. To se dogodilo 28. maja 1995. godine, u ranim jutarnjim satima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom