Bosna i Hercegovina     | 23.05.2022. 12:33 |

Okrugli stol 'Tuzlanska kapija - nekažnjeni zločin' - Neprocesuiranje odgovornih za zločin vodi nezadovoljenju pravde

FENA Edin Skokić, Foto: Okrugli stol u Tuzli

TUZLA, 23. maj (FENA) - U prostorijama Memorijalnog centra Kapija danas se održava Okrugli stol o temi: Tuzlanska kapija - ubijanje mladosti 1995. godine - nekažnjeni zločin. 

Organizatori okruglog stola su  Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. 

Prof.dr. Izet Šabotić u uvodnom izlaganju je naveo kako trenutno imamo neprocesuiranje odgovornih za zločin i sistemsko negiranje počinjenog zločina. 

- Neprocesuiranje odgovornih za zločin vodi nezadovoljenju pravde, a negiranje je ponovno diranje u rane stradalih. Sastavni je dio sistematskog rada određenih službi, nažalost i nekih naučnih institucija koje na sve moguće načine žele preinačiti prošlost, a mi se moramo boriti protiv laži i neistine - kaže Šabotić. 

Na okruglom stolu učešće je uzeo Dino Kalesić, koji je ranjen na Kapiji, ali koji je izgubio 3,5-godišnjeg sina Sandra. Kalesić kaže kako se umorio od priča koje se pričaju godinama, ali da je obaveza svih da Kapiju držimo u fokusu javnosti i da istina o Kapiji i drugim bosanskohercegovačkim Kapijama uđe u školske udžbenike. 

Direktor Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rasim Muratović navodi kako trenutno živimo Memorandum 2 Srpske akademije nauka i umjetnosti. 

- To se ogleda kroz negiranje zločina, kroz zaštitu zločinaca, hapšenje branilaca BiH na granici sa Srbijom i procesuiranje pred njihovim pravosuđem, kroz podršku secesiji bh. entiteta RS... Dakle, živimo u jednom memorandumskom vremenu gdje se ostvaruju ciljevi koji nisu ostvareni u ratu. Kapija i zločin na Kapiji je eklatantan primjer takvog memorandumskog djelovanja - kazao je prof. Muratović. 

Nakon okruglog stola objavit će se Zbornik radova o temi Kapija - nekažnjen zločin.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Godišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji - Prošlo je 28 godina, a bol roditelja nikad neće prestati

U Tuzli premijera dokumentarnog filma 'Kapija '95'

Sirene se oglasile u vrijeme kada je ubijena tuzlanska mladost

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!