Kultura

Otvorena retrospektivna izložba slika Marijane Pažin-Ivešić 'Materija, Duh, Univerzum'

Saopćenje, HKD Napredak

MOSTAR, 20. svibnja (FENA) - U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Glavne podružnice Mostar u četvrtak navečer u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače upriličeno je svečano otvorenje retrospektivne izložbe slika akademske slikarice Marijane Pažin Ivešić "Materija, Duh, Univerzum".

 

Na početku otvorenja izložbe uime organizatora nazočnima se obratio Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, koji je kazao kako je ovo bio još jedan od kulturnih događaja u organizaciji HKD Napredak u godini kada to društvo obilježava 120 godina od utemeljenja.

Landeka je zahvalio svima koji su došli na izložbu posebice onima koji su je podržali na konkretan način.

Kustos izložbe i autor predgovora u katalogu Vladimir Filipović naglasio je kako je Marijana Pažin Ivešić još za studentskih dana pokazivala promišljenost i zrelost koju je iznijela u ciklusu Tragovi.

Ocijenio je kako njezino stvaralaštvo prvobitno odlikuje apstrakcija, ne samo kao umjetnički stil, nego kao i misaoni, to jest, filozofski proces.

- Umjetnica okolinu promatra kroz prizmu apstrakcije te iz nje nastoji izdvojiti i izolirati pojedine elemente, koje kasnije oblikuje sukladno svom viđenju i danim joj osjetilima. U današnjem svijetu bombardirani smo enormnom količinom nepotrebnih informacija te lako gubimo kompas i bivamo uvučeni u razgovore, promišljanje i situacije u kojima se ne osjećamo lagodno. Prikazanim pogledom dvadesetogodišnjeg stvaralaštva Marijane Pažin Ivešić, shvaćamo da oko nas i dalje postoje osobe koje svijet promatraju kroz prizmu ljepote, duhovnosti i dubljeg smisla pa informacije koje primaju filtriraju, uzimaju ih pod svoje te im daju novi izgled kroz subjektivni pojam duha, pritom ne odvajajući materiju od forme - naglasio je Filipović.

Autorica Marijana Pažin Ivešić kazala kako njezina izložba daje cjelovit prikaz putanje rasta i sazrijevanja u jednom likovnom i umjetničkom smislu.

- Pokazujem svoju zaokupljenost materijom, svijetlom i dimenzijama duhovnog kroz 20 godina likovnog stvaralaštva. Svjetlost me intrigira prvenstveno kao medij boje, ali i kao pojava koje je svojevrstan katalizator i nositelj duhovnosti, a neizostavnim držim i traganje za duhom u materiji - ustvrdila je autorica.

Napomenula je kako retrospektivna izložba obuhvaća osam zasebnih ciklusa, nastalih u razdoblju od 2002. do 2022. godine.

- Apstraktne su i sakralne tematike djela još iz razdoblja studenskih dana pa sve do novijih ciklusa iz 2021. i 2022. godine naslovljenih Metafizika materije, koje prvi put izlažem oku javnosti - rekla je Pažin Ivešić, koja nije krila zadovoljstvo i uzbuđenje zbog činjenice da nakon dugo godina ponovo izlaže u Mostaru.

Uputila je i riječi zahvale organizatorima i svima koji su sudjelovali u ovom velikom kulturnom projektu, te svojoj obitelji i prijateljima koji su joj, kako je kazala, bili veliki oslonac u njezinu umjetničkom radu.

U glazbenom dijelu programa nastupile su i članica Napretkova trija Senso, Marijana Pavlović, profesorica glasovira i Irena Kraljević, profesorica flaute.

Uz brojne posjetitelje iz različitih krajeva BiH, otvorenju izložbe bili su nazočni i predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić i gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

Izložba ostaje otvorena do 30. svibnja, priopćili su organizatori.

(FENA) I. B.
Vezane vijesti