Svijet     | 20.05.2022. 09:39 |

Američki Senat velikom većinom odobrio 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini

FENA Internet, Foto/ EPA

WASHINGTON, 20. maja (FENA) - Američki Senat u četvrtak je velikom većinom odobrio gotovo 40 milijardi dolara nove pomoći Ukrajini, uputivši u Bijelu kuću prijedlog zakona da predsjednik Joe Biden potpiše zakon te tako nastavi pružati vojnu pomoć gotovo tri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. 

Senat je izglasao sa 86 glasova ‘za’ dok je 11 zastpunika glasalo ‘protiv’ za hitni paket vojne, ekonomske i humanitarne pomoći, daleko najveći američki paket pomoći Ukrajini do sada. Svih 11 glasova protiv bili su Republikanci.

Snažna dvostranačka podrška naglasila je želju zastupnika - većine republikanaca, ali i Bidenovih kolega demokrata - da podrže Ukrajinu, bez slanja američkih vojnika. Ovo odobrenje pomoći za Ukrajinu došlo je nekoliko sati nakon što je Senat potvrdio Bidenovu kandidatkinju za ambasadoricu SAD-a u Ukrajini, diplomatkinju Bridget Brink, koja je popunila mjesto koje je bilo upražnjeno tri godine.

- Ovo je velik paket i zadovoljit će većinu potreba ukrajinskog naroda dok se bore za svoj opstanak - rekao je čelnik demokratske većine u senatu Chuck Schumer, pozivajući na podršku hitnom zakonu o dodatnoj potrošnji prije glasanja.

Biden je rekao da je usvajanjem zakona osigurano da neće doći do zastoja u američkom finansiranju Ukrajine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ukrajina uništila 26 ruskih bespilotnih letjelica u posljednjem noćnom napadu

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo