Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje, Mario Obrdalj

SDA: Blokiranje izbora je krivično djelo, pravosuđe i Visoki predstavnik moraju reagirati

SDA: Blokiranje izbora je krivično djelo, pravosuđe i Visoki predstavnik moraju reagirati

Pokušaj HDZ-a da preko kadrova u Vijeću ministara BiH spriječi održavanje Općih izbora u oktobru ove godine kršenje je Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime se produbljuje kriza i destabilizacija u Bosni i Hercegovini.

HDZ je u Federaciji BiH blokirao implementaciju rezultata izbora iz 2018. godine. Ne smije se dopustiti da sada blokiraju i samo održavanje izbora 2022. godine.

Donošenje odluke o finansiranju izbora je zakonska obaveza, i ukoliko kadrovi HDZ-a predvođeni ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom ne ispoštuju rok koji ističe danas, od pravosudnih institucija BiH tražimo da poduzmu korake iz svoje nadležnosti.

Odlučnu reakciju, u okviru mandata koji mu je dodijeljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, očekujemo i od Visokog predstavnika.

Sredstva za izbore moraju biti osigurana, a bilo čiji stranački interesi ne mogu biti razlog da se građanima uskrati osnovno demokratsko pravo garantovano Ustavom.

SDA
(FENA) B. D.
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.
Vezane vijesti