Bosna i Hercegovina     | 19.05.2022. 14:01 |

Arnautović: Zbog nedostatka sredstava poništavamo radnje koje smo na vrijeme započeli

FENA Aida Kovač,

SARAJEVO, 19. maja (FENA) - Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijela Odluku o uvođenju prekovremenog rada, rada u neradne dane i noćnog rada uposlenika CIK-a. 

Kako je rečeno, nakon donošenja Odluke o raspisivanju izbora pojavila se potreba za dodatnim angažovanjem, dodatnim radom zaposlenika u CIK-u, mimo redovnog radnog vremena.  

Odlukom je definirano da se prekovremeni rad uvodi od 21. maja do 29. maja ove godine. Prekovremeni rad bi trajao do 10 sati sedmično ili duže uz pristanak uposlenika.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je kazao da ovu odluku nevoljko donose, pojašnjavajući da se radi o situaciji u kojoj su „primorani da ovu malu zajednicu koju imamo u Sekretarijatu CIK-a 'natjeramo' da prekovremeno rade“.

- Kad ima potrebe, kad je povećan obim posla, to nije sporno. Međutim, ovo nije uobičajena situacija i nije situacija koja je bila u prethodnim izbornim ciklusima. Radi se o nedostatku budžeta, o nedostatku sredstava da postupimo onako kako smo inače postupali u prethodnim izbornim  ciklusima, a to je da angažiramo mlade ljude sa biroa, nezaposlene, studente putem javnog oglasa i da rade povremene i privremene poslove po ugovoru o djelu, koji se javljaju isključivo u izbornoj godini, u izbornom procesu - pojasnio je Arnautović.    

Dodao je da sada, zbog toga što nemaju osiguran budžet, ovo je jedna od mjera na koju su promorani, da anagažiraju ljude da rade duže od punog radnog vremena, prekovremeno, kako bi ispoštovali drugu zakonsku obavezu, a to je rokovnik radnji, da mogu do zakonom određenog roka završiti proces provjere potpisa podrške političkim subjektima i nezavisnim kandidatima.

- To je izvor odakle kreće sva naredna aktivnost. Ako sada propustimo određene situacije kao što su potpisi mrtvih, potpisi onih kojih nisu u Centralnom biračnom spisku, ili koji nemaju zakonske uvjete da daju podršku političkim strankama, ili dupli potpisi podrške, sve ostale aktivnosti će biti 'kontaminirane' u izbornom procesu. Zato je jako važno da na ovom prvom koraku priđemo apsolutno posvećeni toj aktivnosti, da provjerimo potpise podrške. Zato nam je sada potrebno da uduplamo ili pojačamo radno vrijeme - pojasnio je predsjednik CIK-a BiH.  

Arnautović je onima koji kažu „samo vi radite svoj posao, bit će para“ poručio da su im pare trebale jučer, kako bi sklopili ugovore s mladim ljudima, studentima, nezaposlenima i kako bi ih angažirali za ovaj posao.

- Pošto nemamo para, mi sad moramo ljude angažirati da mimo svojih osam sati još rade po četiri - pet sati, deset sati u CIK-u, kako bi izvršili zakonom propisanu obavezu - naveo je Arnautović.

Istaknuo je kako se postavlja ključno pitanje je li zakon u ovoj državi jednak za sve? 

- Je li neko može da se ponaša nezakonito, da kaže „mene to ne interesuje“, iako je izričita odredba da moraš u roku od 15 dana osigurati sredstva. Mi smo počeli graditi tu kulu koja se zove izborni proces i već na startu, u temeljima, moramo neke stvari rušiti i vraćati na početne pozicije - kazao je Arnautović, te dodao da su se već suočili s prvim problemom.

Članica CIK-a BiH Vanja Bjelica Prutina je također istaknula da im je novac za provođenje izbora bio potreban jučer.

Po njenim riječima, ne insistira CIK BiH na nekom datumu, CIK insistira na poštovanju zakonske norme, a zakonska norma određuje datum.

- Ne može niko nama reći kad je potreban novac za provođenje izbora, jer  je to propisano Izbornim zakonom BiH - kazala je Bjelica-Prutina, te  apelirala da se ispoštuje zakon i da se CIK-u osiguraju sredstva, da se ne dovode u sitauciju da iscrpljuju ljude „koji rade do iznemoglosti“.

Član CIK-a Željko Bakalar napomenuo je da je danas posljednji dan da se osiguraju, sukladno Izbornom zakonu BiH, sredstva za provedbu izbora.  

- Ne ulazeći u bilo kakve kalkulacije kakav će biti tekst Izbornog zakona na dan raspisivanja izbora, potreba za finansijskim sredstvima za organizaciju i provedbu izbora je nešto što je nužnost - naveo je on.       

Istaknuo je da ocjene koje su donesene od donositelja odluka, nakon neuspjele sjednice Vijeća ministara BiH, „apsolutno ne stoje“.

- Ocjene da se vodi neviđena hajka, podmetanja i manipulacije, čiji predvodik je Središnje izborno povjerenstvo, instruirano od strane političkih mentora, apsolutno ne stoje. Mantre da smo komotni da imamo sredstva u junu ili julu ili kasnije apsolutno ne stoje. Novac nam je neophodan, ne danas, nego jučer. Pozivam donositelje odluka da do ponoći osiguraju neophodan novac. Nije to naš hir, to je zakonska obaveza - istaknuo je Bakalar.

Naglasio je da nikakve kalkulacije s tajmingom donošenja odluke o osiguranju finansijskih sredstava nisu prihvatljive i apsolutno su nedopustive.  

- Molim da se o tome vodi računa i od strane međunarodne zajednice, jer imamo informacije da se i u međunarodnim krugovima priča da smo komotni u lipnji ili srpnju da se dobije novac. To nije tako. Molim da se ne ugrožava izborni proces - kazao je Bakalar.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je citirao odredbu Izbornog zakona BiH kojom je propisano da su „organi za provođenje izbora nezavisni i nepristrasni u svom radu“.

- Mi na ovom primjeru finansiranja vidimo da mi nismo, u tom dijelu, nezavisni. Mi smo itekako zavisni i zbog toga smo u inicijativi za izmjenu izbornog zakonodavstva predložili rješenje kako da iz toga izađemo. Želim da poručim donosiocima odluka, uobzirite ovu situaciju i nemojte dozvoliti nikada više da organ za provođenje izbora zavisi od volje jednog, dvojice, trojice ili pet pojedinaca, ili jedne političke stranke itd. Osigurajte da CIKBiH, u kojem god sastavu bio, bude nezavisan u donošenju svojih odluka za koje je ovlaštena u Izbornom zakonu - poručio je Arnautović.

CIK BiH je danas donio odluku o poništenju postupka: LOT 1 - štampanje i pakovanje privremenih i konačnih biračkih spiskova;  LOT 2 - štampanje koverata i oznaka za biračka mjesta; LOT 3 - štampanje obrazaca za biračka mjesta, izborne komisije i Glavni centar za brojanje i štampanje postera za biračka mjesta i izborne komisije;  LOT 4 - izrada fascikli s vodenim žigom i štampanje certifikata za dodjelu mandata.

Također, donesena je i odluka o poništenju postupka: LOT 1 - nabavka ambalažnog materijala (PVC vreće) za biračka mjesta i skladište Centralne izborne komisije BiH i  LOT 2 - nabavka ambalažnog materijala (kartonske kutije) za biračka mjesta i skladište Centralne izborne komisije BiH.

Arnautović je kazao da je to, sljedeći, drugi korak, „gdje zbog nedostatka sredstava i nedodjeljivanja budžetskih sredstava CIK-u sada poništavamo one radnje koje smo na vrijeme započeli i koje su mogle već biti realizirane da imamo novac“.

- Pošto nemamo novca sad moramo to poništavati, dolazimo u situaciju da ugrožavamo rokove itd. Znači, ono što smo donosili je sada, kako kažu u narodu, 'puj, pike ne važi' - kazao je predsjednik CIK-a BiH.

Na današnjoj sjednici usvojen je zaključak o aktiviranju Facebook naloga Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana