Regija     | 19.05.2022. 12:04 |

Hrvatska: sastanak s američkim partnerima o opremanju vozilima Bradley

FENA Danijela Perić Šilić, Foto: Hina

ZAGREB, 19. svibnja (FENA) - Predstavnici Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH održali su sastanak s američkim partnerima o usklađivanju aktivnosti za opremanje borbenim vozilima pješaštva Bradley, a ukupna vrijednost opremanja Bradleyima iznosi 196,4 milijuna dolara, priopćeno je u četvrtak.

 

Prvi koordinacijski sastanak predstavnika MORH-a i OS RH s američkim partnerima pod nazivom “Bradley program management review”, održan je od 16. do 19. svibnja u Ministarstvu obrane.

Iz MORH-a podsjećaju da je Vlada RH  u siječnju ove godine donijela odluku o nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS za potrebe opremanja Hrvatske vojske te dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna RH, u razdoblju od 2023. do 2027., za nabavu borbenih vozila.

Prihvaćena je ponuda Vlade SAD-a o donaciji 89 borbenih vozila pješaštva Bradley, obnovi i dovođenju u operativno stanje 62 borbena vozila te isporuci paketa roba i usluga za njih.

Ukupna vrijednost opremanja borbenim vozilom pješaštva Bradley iznosi 196,4 mililijuna dolara (bez PDV-a), ističu iz MORH-a.

Financijska sredstva za ovu godinu osigurat će se preraspodjelom sredstava u Državnom proračunu za 2022. u korist razdjela Ministarstva obrane.

Vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS posjeduju vatrenu moć, zaštitu i manevar, što je potrebno manevarskim postrojbama i gardijskim brigadama Hrvatske kopnene vojske, i za nacionalnu i za kolektivnu obranu NATO-a. Naime, borbena vozila pješaštva u potpori su NATO cilja sposobnosti formiranja srednje pješačke brigade, kažu iz MORH-a, prenosi Hina.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo