Bosna i Hercegovina     | 17.05.2022. 15:21 |

U KS počinju preventivni pregledi ranog otkrivanja raka dojke, grlića materice i debelog crijeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) – U okviru pilot projekta „Rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i kolorektalnog Ca“, na području Kantona Sarajevo bit će organizirani preventivni pregledi ranog otkrivanja raka dojke, grlića materice i debelog crijeva.

Ministarstvo zdravstva KS je u tu svrhu raspisalo Javni poziv za sufinansiranje provođenja preventivnih pregleda, a pravo učešća imaju sve registrovane javne i privatne zdravstvene ustanove, svih nivoa zdravstvene zaštite u KS. Primarni cilj je podizanje svijesti stanovništva o očuvanju zdravlja.

Dodatne informacije o Javnom pozivu zainteresirani mogu pronaći na službenoj stranici ministarstva www.mz.ks.gov.ba i Vlade KS. Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave.

Kroz edukacije i edukativne kampanje uticat će se na stvaranje navika za vršenjem redovnih pregleda. Pored toga, bit će provedena sveobuhvatna promotivna kampanja podizanja svijesti o bitnosti prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, s posebnim osvrtom na skrining programe prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, raka grlića materice i raka debelog crijeva.

Realizacijom projekta očekuje se da će biti pregledano po 4.000 zdravih žena i muškaraca sa područja Kantona Sarajevo u svakoj od kategorija navedenih rizičnih bolesti, kako bi se omogućila prevencija ili eventualno rano otkrivanje ovih bolesti.

Sredstva za projekt panirana su u Budžetu KS za ovu godinu, u iznosu od 750.000 KM, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'