Bosna i Hercegovina

Potpisan Memorandum UNDP-a BiH i Grada Bijeljina o suradnji u više oblasti

Saopćenje, Foto FENA/UNDP BiH

BIJELJINA, 17. maja (FENA) - Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović potpisali su u Bijeljini Memorandum o razumijevanju kojim se definiše saradnja UNDP-a i Grada Bijeljina, u naredne četiri godine, na lokalnom razvoju u više oblasti sa naglaskom na projekte energetske efikasnosti.

Potpisivanju Memoranduma prethodila je izrada i usvajanje Akcionog plana za održivo upravljanje energijom i prilagođavanje klimatskim promjenama (SECAP), kojim se Grad Bijeljina obavezao da će ostvariti svoje ciljeve u oblasti ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promjenama i smanjiti emisiju CO2 za ukupno 1,5 miliona tona do 2030. godine.

Grad Bijeljina već je započeo provedbu tog strateškog dokumenta i, kako se navodi, otvorio vrata inicijativama energetske efikasnosti kao što su u javnoj rasvjeti, javnom sektoru, dekarbonizaciji stambenog sektora.

- Memorandumom je definisan nastavak naše saradnje, koja traje godinama. Započinjem novo poglavlje provedbom ciljeva Akcionog plana za klimatske promjene Grada Bijeljina i njihovoj viziji za postizanje Ciljeva održivog razvoja - izjavila je rezidentna predstavnica Nedera. Istakla je da je Bijeljina jedan od gradova šampiona u realizaciji Ciljeva održivog razvoja, iz 'Agende 2030', i nastojanju da postane grad budućnosti.

Agenda 2030 prepoznaje važnu ulogu gradova te postavlja visoke razvojne ciljeve na rješavanju hroničnih urbanih problema kao što su prevoz, potrošnja energije, zagađenost zraka.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, tom prilikom potpisan je i Finansijski sporazum u vrijednosti 2.945.000 miliona BAM za realizaciju projekta energetske efikasnosti u Bijeljini u narednih 12 mjeseci, koji sufinansiraju Grad Bijeljina i UNDP a doprinijet će poboljšanju životnih uslova građana kao i čistijem zraku i okolišu te uštedama u računima za utrošak električne energije.

- Potpisivanje Memoranduma svrstava Bijeljinu u red uspješnih lokalnih zajednica u BiH, jer podrazumijeva finansiranje i provođenje nekoliko projekata, poput izgradnje i rekonstrukcije LED javne rasvjete, nabavke opreme u oblasti kulture i sporta, izgradnje javnih zelenih površina i izradu projektne dokumentacije u oblasti zaštite životne sredine. Grad Bijeljina se obavezao da će projekte finansirati sa oko 2,5 miliona BAM - istakao je gradonačelnik Petrović i zahvalio UNDP-u za dosadašnju saradnju - saopćeno je iz UNDP-a BiH.

(FENA) J. Č.
Vezane vijesti