Regija     | 17.05.2022. 12:58 |

Beograd: Izložba plakata popularnih filmova iz doba Jugoslavije

FENA Agencije

BEOGRAD, 17. svibnja (FENA) - Izložba "Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970.-1979." , koja je otvorena u dvorani Kulturnog centra Beograda, donosi plakate nekih od najpopularnijih filmova bivše Jugoslavije.

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić istaknuo je da izložba predstavlja mnogo više od same izložbe filmskih plakata, neki od njih su umjetnički vrijedni, a neki bi se i u današnje vrijeme mogli smatrati hrabrim rešenjima.

"Ovi plakati su obilježili jedno vrijeme, jednu kinematografiju i oni predstavljaju dio naše kulturne baštine. Filmski centar Srbije, odnosno njegovi zaposleni su dali sve od sebe da se ova izložba dogodi. Znamo koliki je uspeh imala prethodna izložba koja je pokrivala razdoblje od 1947. do 1970. Nadamo se da će i ova izložba od 1970. do 1979. također imati isti odjek među publikom kao i prethodna, jer ovo je odraz jednog vremena, odnosno podsjećanje na jedno vrijeme, kako su ljudi tada razmišljali o plakatima koji su uvijek prva slika koju vidimo od filma", rekao je Matić.

Ovi plakati predstavljaju jedan trag vremena, ali istodobno ukazuju na način komunikacije koji je prevladan, smatra Miroljub Veličkovic iz Filmskog centra Srbije.

Na izložbi su predstavljeni plakati koji su urađeni za popularne ratne spektakle, kao što su „Sutjeska“ Stipe Delića, „Užička republika“ Žike Mitrovića, „Partizanska eskadrila“ Hajrudina Krvavca, kao i plakat filma „Valter brani Sarajevo“, također u režiji Krvavca, najgledanijeg jugoslovenskog filma.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo