Bosna i Hercegovina     | 16.05.2022. 18:46 |

Tegeltija u Washingtonu: Važno je da se održe izbori 2022. godine, RS ne planira secesiju

FENA Saopćenje, Foto/ Vijece ministara BiH

WASHINGTON/SARAJEVO, 16. maja (FENA) – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Washingtonu nakon sastanka sa predstavnicima institucija SAD-a u Bijeloj kući i State Departmentu da je ponovio opredjeljenje da je važno da se održe izbori 2022. godine, iako uslovi pod kojima će se provesti ovi izbori ne garantuju da će se izborni rezultati implemetirati poslije provedenih izbora.

- Stav predsjednika SAD-a je taj da su oni svjesni da će implementacija izbornih rezultata biti vrlo komplikovana i teška ali da smatraju da će se nakon provođenja izbora raditi na implementaciji - kazao je Tegeltija.

Dodao je da je ključni problem nedostatak dijaloga, između SAD-a i svih strana u BiH.

-  Pozvao sam na dijalog SAD i njihove predstavnike da dođu u BiH da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima uz jasnu ponovljenu činjenicu da Republika Srpska podržava Dejtonski mirovni sporazum, unutrašnju strukturu i decentralizovani sistem vlasti u BiH, naravno uz teritorijalnu cjelovitost BiH- rekao je Tegeltija.

- Još jedanput sam ponovio da RS ne želi, niti planira provodi proces secesije od Bosne i Hercegovine. To je naravno naišlo na vrlo pozitivne stavove od strane SAD - rezimirao je Tegeltija svoje stavove iznesene na sastanku sa američkim dužnosnicima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo