Kultura     | 16.05.2022. 14:41 |

Koncert sjećanja na profesora Osmana-Faruka Sijarića

FENA Saopćenje, Foto/ Koncertna sezona MAS

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - U okviru petnaestog izdanja festivala Majske muzičke svečanosti Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu priređuje koncert sjećanja na istaknutog violinistu i bivšeg dekana i profesora Muzičke akademije Osmana-Faruka Sijarića.

Koncert će biti upriličen u utorak, 17. maja u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, za koju je vezan značajan dio Sijarićeve umjetničke i pedagoške djelatnosti na Muzičkoj akademiji. Tim povodom će nastupiti Gudački orkestar MAS, a kao solistica će se predstaviti unuka Sijarića, mlada violinistica Farah Sijarić, učenica Osnovne muzičke i baletske škole “Novo Sarajevo” u klasi Amile Jankoski.

Program će biti otvoren interpretacijom djela “True Believer” za gudački orkestar bosanskohercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića koje je praizvedeno na svečanom koncertu povodom 45 godina umjetničkog rada njegovog oca, prof. Faruka Sijarića.

To je prvi od dva memorijalna koncerta u programu petnaestih Majskih muzičkih svečanosti  kojim će Muzička akademija UNSA odati počast i zahvalnost nedavno preminulim profesorima - Faruku Sijariću i Nihadu Kreči - čiji je doprinos bio od velikog značaja za ovu najstariju i najznačajniju muzičku visokoškolsku ustanovu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

Održan koncert kamerne muzike posvećen 150. obljetnici rođenja Schönberga i Hahna

Humanitarni koncert pod maskama u nedjelju u Kosači

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo