Kultura

Koncert sjećanja na profesora Osmana-Faruka Sijarića

Saopćenje, Foto FENA/Koncertna sezona MAS

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - U okviru petnaestog izdanja festivala Majske muzičke svečanosti Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu priređuje koncert sjećanja na istaknutog violinistu i bivšeg dekana i profesora Muzičke akademije Osmana-Faruka Sijarića.

Koncert će biti upriličen u utorak, 17. maja u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, za koju je vezan značajan dio Sijarićeve umjetničke i pedagoške djelatnosti na Muzičkoj akademiji. Tim povodom će nastupiti Gudački orkestar MAS, a kao solistica će se predstaviti unuka Sijarića, mlada violinistica Farah Sijarić, učenica Osnovne muzičke i baletske škole “Novo Sarajevo” u klasi Amile Jankoski.

Program će biti otvoren interpretacijom djela “True Believer” za gudački orkestar bosanskohercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića koje je praizvedeno na svečanom koncertu povodom 45 godina umjetničkog rada njegovog oca, prof. Faruka Sijarića.

To je prvi od dva memorijalna koncerta u programu petnaestih Majskih muzičkih svečanosti  kojim će Muzička akademija UNSA odati počast i zahvalnost nedavno preminulim profesorima - Faruku Sijariću i Nihadu Kreči - čiji je doprinos bio od velikog značaja za ovu najstariju i najznačajniju muzičku visokoškolsku ustanovu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

(FENA) B. D.
Vezane vijesti