Bosna i Hercegovina     | 12.05.2022. 17:12 |

Novalić i Gendler o uspostavljanju saradnje posebno u oblasti tehnologija 

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, nerezidentnog ambasadora Izraela za BiH Noaha Gala Gendlera, kojem je sjedište u Albaniji. Na sastanku je razgovarano o mogućnosti uspostavljanja saradnje, s posebnim naglaskom na oblasti tehnologija.

Ambasador je upoznao premijera s tehnološkim dostignućima Izraela, kao i projektima koje provode u Albaniji, te o mogućnostima da se slični modeli saradnje počnu primjenjivati i u BiH. Iskazao je i zainteresiranost za uspostavljanje saradnje kojom bi se mladim obrazovanim ljudima u našoj zemlji dala prilika da se osposobe za rad s firmama iz Izraela, naročito u oblasti informatičkih tehnologija i inovacija, a za što postoji velika zainteresiranost i potreba izraelskih kompanija.     

- Raduje nas da danas razgovaramo o saradnji u oblasti tehnologija i inovacija. Uzimajući u obzir znanje i rezultate koje na ovom polju Izrael ostvaruje, vjerujem da ima prostora i potencijala za konkretne projekte - rekao je premijer Novalić.

Izraelski ambasador tokom susreta je pohvalio činjenicu da je pripadnost i značaj Jevreja u BiH vidljiv i danas, te da je ovaj dug i uspješan ostanak na ovim prostorima osnov za bolju saradnju dvije zemlje.

Premijer Novalić je istakao važnost multikularnosti bh. društva, kojem i Jevreji, kao  uvaženi građani naše zemlje, daju značajan doprinos.

- Ponosni smo što smo uspjeli sačuvati iznimno kulturno naslijeđe - Sarajevsku hagadu, koja se i danas čuva u Zemaljskom muzeju BiH. Raduje me i činjenica da u Bosni i Hercegovini postoji jevrejsko kulturno društvo La Benevolencija koje doprinosi bogatstvu i raznolikosti naše zemlje - istakao je Novalić.

Gosta je upoznao i da je danas na sjednici Federalne vlade donesena odluka o finansiranju programa i projekata u ovoj godini, između ostalih, i ovog kulturnog društva, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo