Bosna i Hercegovina     | 10.05.2022. 13:46 |

Kremić: Unapređenje položaja osoba s invaliditetom kroz jačanje regionalne saradnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Vršitelj dužnosti direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BiH Riad Kremić prisustvovao je sastancima o jačanju regionalne saradnje na polju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, te unapređenja njihovog statusa, koji su jučer i danas održani u Zagrebu i Ljubljani. 

- Ovo je prvi put da se organizuju ovakvi sastanci s predstavnicima nadležnih institucija iz Zagreba i Ljubljane i zahvaljujem se svim učesnicima na produktivnoj diskusiji i razmjeni iskustava. Vjerujem da je ovo važan korak ka jačanju regionalne saradnje na ovom polju - kazao je Kremić. 

Kremić je u Zagrebu razgovarao s predstavnicima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Hrvatske. Tokom posjete Ljubljani, sastao se s državnim sekretarom Republike Slovenije Cvetkom Urišičem, predstavnicima Direktorata za invalide, Univerzitetskog rehabilitacijskog centra Soče, te predstavnicima Javnog fonda za stipendije, razvoj invalidnost i izdržavanje. Sastancima je prisustvovao i pomoćnik Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Dobrica Jonjić.

Tokom posjete, Kremić je predstavio rad Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BiH, te pozvao učesnike sastanaka na konferenciju koju će Fond organizovati 7. juna ove godine u Sarajevu.

- Radujem se da ćemo biti u prilici da budemo domaćini konferencije koju Fond organizuje povodom 10 godina od osnivanja i rada, te da ćemo imati priliku nastaviti diskusiju i razmjenu iskustava s još većim brojem učesnika. Nadam se da će ovakvi sastanci i konferencija dati niz preporuka za sve nadležne institucije kako unaprijediti status osoba sa invaliditetom - zaključio je Kremić.

Ova posjeta i učešće na skupu dio je programskih aktivnosti radi uspostavljanja regionalne saradnje putem razmjene iskustava. U aprilu ove godine, ovakva posjeta je upriličena u Beogradu, a u narednom periodu će biti proširena i na druge zemlje u regionu, saopćeno je iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BiH, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH - Zakonski urediti sva pitanja bitna za osobe sa invaliditetom

TK među prvima stipendira učenike i studente sa invaliditetom

USAID Turizam objavio Plan za uključivanje osoba sa invaliditetom u turistički sektor BiH

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost