Ekonomija     | 02.05.2022. 09:00 |

Građevinski materijal poskupio do 30 posto - zavod

FENA Monika Ćubela Savić, Foto: Arhiva

MOSTAR, 2. svibnja (FENA) – Pored životnih i drugih namirnica u našoj zemlji, u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na lani poskupio je i građevinski materijal do 30 posto, potvrđeno je to Feni iz Federalnog zavoda za statistiku.

 

- Najveći rast zabilježen je kod električnih provodnika za napon <= 1000 V, bez konektora (kablovi) i to za 29,2 posto. Toplovaljane šipke za armiranje betona skuplje su za 12,7 posto, dok je portland cement skuplji za 10,2 posto – kazali su iz spomenutog zavoda.

Navode kako je stiropor skuplji za 9,1 posto, dok će građevinci čvrste cijevi i crijeva od polimera etilena platiti više za 7,3 posto.

Zabilježena su i povećanja cijena kamena za 7 posto, i to onog koji se obično koristi za agregate za beton, za nasipanje cesta ili željezničkih pruga te za druga nasipanja.

Gotovoj betonskoj smjesi odnosno svježem betonu cijena je porasla za 5,9 posto, a poskupile su i bitumenske mješavine na bazi prirodnog i umjetnog agregata i bitumena ili prirodnog asfalta kao veziva te cijevi od cementa, betona ili umjetnog kamena od 2,5 do 5 posto.

Inspektori vrše kontrolu

- Aktualni poremećaji u kretanju cijena i odnosima cijena, koji su prvenstveno manifestirani kroz rast cijena osnovnih životnih namirnica, kako u BiH tako i u cijelom svijetu, rezultat su globalne ekonomske krize prvenstveno uzrokovane pandemijom covida-19, a zatim i ratom u Ukrajini – kazali su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Podsjetili su kako je Vlada Federacije BiH još prošle godine donijela Odluku o izmjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

Odlukom je propisano, kako kažu iz ministarstva, da su pravne i fizičke osobe koje se bave proizvodnjom, trgovinom na veliko i trgovinom na malo obvezne utvrditi i primjenjivati marže tako da iste ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. prosinca 2020. godine.

- Lista osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda koja je sastavni dio Odluke sadrži 17 stavki i široko obuhvaća pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode koji su najvažniji za zaštitu životnog standarda i ekonomskih interesa građana u Federaciji BiH. U većim trgovačkim lancima ova lista obuhvaća nekoliko stotina artikala – dodali su iz Ministarstva trgovine FBiH, naglasivši kako je Odluka još uvijek na snazi.

Napomenuli su kako kontrolu nad primjenom ovih odluka vrše federalni i županijski tržišni inspektori u kontinuitetu, sve dok su navedene odluke na snazi.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U veljači novi val poskupljenja u Hrvatskoj

Hadziahmetović: Neće biti poskupljenja vode za građane u KS

Nagli rast cijena gasa u Evropi nakon Gazpromove objave prekida snabdijevanja Poljske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo