Ekonomija     | 27.04.2022. 17:10 |

Uspješno poslovanje Sparkasse Banke kroz rekordno povećanje podrške i kreditiranja privrede

FENA Saopćenje, Foto/ Sparkasse bank

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Sparkasse Banka BiH objavila je da je poslovala vrlo uspješno u prošloj, kao i prvom kvartalu ove godine, a primarno kroz rekordno povećanje kreditiranja privrede BiH.

Ta članica austrijske grupacije Erste i Steiermaerkische Sparkasse navodi da se primjenom poslovnog modela „Finansijsko zdravlje“ uspjela pozicionirati kao jedna najbrže rastućih i najstabilnijih banaka na tržištu, ali se i istaći po autentičnom doprinosu ekonomiji i zajednici kroz niz projekata.

Sa rastom kredita od oko 10 posto, Sparkasse Banka tvrdi da je u 2021. bila jedna od kreditno najaktivnijih banaka na tržištu koje je prošle godine raslo za manje od četiri posto.

Ističu da su podržali privredu i građane sa više od 800 miliona KM kreditnog novca, od čega je skoro 80 posto posto usmjereno prema kompanijama sa rekordnim rastom kredita od čak 15 posto. Banka je time povećala aktivu za 13 posto koja trenutno iznosi gotovo dvije milijarde KM.

Dodaju da činjenica da su depoziti ove banke rasli za cijelih 20 posto u 2021. potvrđuje da je kao takva i prepoznata od strane građana i privrednika u BiH.

Također, naglašavaju da su značajan rast na strani aktive, uz povećanje interne efikasnosti u 2021., rezultirali rastom profitabilnosti ove banke - pri čemu je kompletnu ostvarenu dobit od 24,7 miliona KM Sparkasse BiH, kao i svih prethodnih godina, reinvestirala u povećanje svog kapitala u Bosni i Hercegovini.

Dodaju da uzlazni trend poslovanja Sparkasse Banka nastavlja i u prvom kvartalu ove godine, te da je fokus i dalje na snažnoj podršci i kreditnoj aktivnosti prema prema privredi BiH, gdje rast kredita već iznosi oko šest posto.

Amir Softić, koji je početkom prošle godine preuzeo poziciju predsjednika Uprave Sparkasse Banke, izjavio je da banka u prošloj godini ostvarila najbolji poslovni rezultat, i time dala najveću podršku građanima i ekonomiji BiH, od svog postojanja do sada.

- Moje kolege iz Uprave banke i ja taj uspjeh prvenstveno zahvaljujemo snazi i posvećenosti našeg tima, kao i odanosti naših klijenata koji vjeruju u poslovni model i podršku Sparkasse Banke - rekao je Softić, saopćeno je iz Sparkasse Bank BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BMW počeo s gradnjom tvornice baterija za električne automobile

Kompanija Bingo u 2023. imala najveći prihod, najveću dobit i najviše zaposlenih

Alkaloid ostvario neto dobit 25,6 miliona eura i investicije 28,3 miliona eura u 2023. godini

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije