Kultura     | 27.04.2022. 15:35 |

U Širokom otvorena humanitarna izložba Kristine Ćavar

FENA Saopćenje, Foto/ Kristina Ćavar

ŠIROKI BRIJEG, 27. travnja (FENA) - U Prvoj osnovnoj školi u Širokom Brijegu u srijedu je otvorena izložba slika mr. ars sacra Kristine Ćavar na temu "Misli o prirodi", a uz navedene slike, izloženi su i odabrani radovi učenika ove škole.

 

Ciklus slika "Misli o prirodi" obuhvaća 50 minijatura s tematikom pejsaža koje je umjetnica propitivala u kombiniranoj tehnici, priopćili su organizatori.

Povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar je rekao kako je minijatura po svom karakteru intiman format kojemu se umjetnik mora posvetiti cijelim svojim bićem.

- Kristina se prepušta realnim i imaginarnim krajolicima, radeći predano na temelju prirode koja je okružuje i koja se nataložila u njezinoj mašti. Organičkim linijama i širokim potezima definira oblike, stvarajući plava neba, žuta sunca, sumrake, noći i razigrana nebeska tijela. Potez njezinog kista je potez umjetnika čistog duha, koji se u potpunosti sjedinio s prirodom i očistio prirodu od svega suvišnog – istaknuo je Ćavar.

Smatra kako se na trenutak prirodu može doživjeti kao igru apstraktnih mrlja u kojoj nema mjesta matematičnosti, dok umjetnica ne želi bilo kakvom geometrizacijom narušiti savršenost prirode i njezine nepravilne oblike.

- Pejzaži su to edenskog karaktera, netaknute prirode, neoskvrnutog Božjeg djela u kakvima bi ljudski rod trebao i mogao živjeti. To nije priroda koja monumentalnošću želi 'smrviti' čovjeka i pokazati mu svoju veličinu, to je prijateljska, intimna priroda koja želi 'zagrliti' čovjeka i dati mu utočište – zaključio je povjesničar umjetnosti.

Izložba je humanitarnog karaktera, a slike se mogu kupiti po promotivnoj cijeni od 50 maraka. Prikupljena sredstva bit će donirana Centru za djecu s posebnim potrebama Marija Naša Nada u Širokom Brijegu.

- Nadam se da će se mnogi odazvati kupnjom navedenih djela i da ćemo moći zajedno učiniti plemenito i dobro djelo za Centar Marija Naša Nada. Iskreno se nadam da je ovo početak plodne i uspješne suradnje Udruge EKO ZH i Prve osnovne škole, kao i poticaj da se mogu i druge škole uključiti i da zajedno možemo raditi na ekološkom i umjetničkom osvješćivanju šire zajednice – poručila je autorica.

Izložbu je otvorio ravnatelj Prve osnovne škole Miroslav Hrkać, a ostaje otvorena do 4. svibnja i može se pogledati svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

Kristina Ćavar rođena je 1. ožujka 1985. u Doboju. Osnovnu školu završila je u Žepču. Opću gimnaziju završila je 2003. u KŠC "Don Bosco" u Žepču. Na Akademiji likovnih umjetnosti, na Širokom Brijegu diplomirala je 2008. u klasi prof. Ante Kajinića, slikarski odjel. Poslijediplomski studij Ars sacra, na istoimenoj akademiji završila je 2010. kod istog profesora. Imala je 28 samostalnih i preko 150 skupnih izložbi.

Članica je ULUBiH-a, DHLUFBiH-a, Udruženja likovnih umjetnika EN FACE te Udruženja likovnih stvaralaca Šabac, Srbija. Autorica je nekoliko javnih djela u sakralnim objektima, te preko 10 likovnih rješenja poštanskih maraka Hrvatske pošte Mostar. Od 2013. je likovni koordinator i voditelj EKO KOLONIJE pri Udruzi EKO ZH, udruzi za razvoj, kulturu i ekologiju. Godine 2018. je bila umjetnički koordinator "Putujuće izložbe" Humanitarne udruge fra Mladen Hrkać.

Sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama i umjetničkim simpozijumima. Dobitnica nekoliko nagrada i pohvala za umjetnički rad. Trenutno je na doktorskom studiju na ALU Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Širokom Brijegu održana humanitarna izložba fotografija 'U iščekivanu svjetla'

Humanitarna izložba fotografija 'U iščekivanju svjetla' za solarne panele u Beninu

Humanitarna izložba 'Art za Ukrajinu - Da humanost pobijedi'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'