Kultura     | 23.04.2022. 19:30 |

Svjetski dan knjiga i autorskih prava - Na sarajevskom Sajmu 33 ruže za 33 knjige

FENA Saopćenje, Foto/ Skenderija sajam knjige

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježen je tradicionalno danas na 33. Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga i učila, akcijom “Knjiga za ružu, ruža za knjigu”. 

Akciju, već tradicionalno, organizira Međunarodni centar za mir (IPC) sa direkcijom Sarajevskog sajma knjige.

- Ove godine uručene su 33 ruže za 33 knjige jer je 33. Sajam po redu. Akcija je izazavala veliku pažnju posjetilaca, izlagača i specijalnih gostiju Sajma koji su rado poklonili knjigu da bi u zamjenu dobili ružu. Prikupljene knjige ostat će u fondu biblioteke Sarajevskog sajma knjige, koja je u začetku - navodi se.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila, svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, u slavu Miguela de Cervantesa i Williama Shakespeare te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža.

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava IPC je dodijelio nagradu 'HARFA'. Ovogodišnji dobitnicu su američki autor Georg Rivera za knjigu poezije “Pjesme o Valentinovu” i Kemal Hromiću za ilustraciju iste knjige. Nagrade su uručili predsjednik IPC-a Ibrahim Spahić i direktor KJP “Centar Skenderija” Damir Petrinić, s tim da će Riveri biti predate naknadno.

Biografiju Georgea Rivere pročitao je Kerim Karić, a njegovu poeziju su čitale Anđela Orlić i Jasna Zećirović.

Studenti Akademije likovnih umjetnosti Emina Žerić, Emina Veladžić, Deniz Mehinović, Arijeta Lucević radili su portrete, a gitaru je svirao Lukas Capor.

- U Bosanskoj kući prezentirano je izdavaštvo Međunarodnog centra za mir, u nekoliko stotina djela, iz svih oblasti stvaralaštva i Muzej mira i slobode međunarodnog centra za mir - saopćio je PR tim Sajma. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U okviru priprema za sajam turizma najavljena rekonstrukcija dvorane 'Mirza Delibašić'

Otvoren Sajam bh. privrede u Sarajevu, više od 250 izlagača

Radovi na raskrsnici na Skenderiji završeni, sutra počinje druga faza radova kod Tehničke škole

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom