Bosna i Hercegovina     | 21.04.2022. 13:31 |

Herceg s predstavnicima Svjetske banke o Projektu unapređenja kvalitete zraka

FENA Saopćenje, Foto/ FOTO Fena / Vlada HNŽ

MOSTAR, 21. travnja (FENA) – Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg primio je u četvrtak predstavnike Ureda Svjetske banke u BiH koje je predvodio Rome Chavapricha, voditelj tima.

Na sastanku je prezentiran novi projekt Svjetske banke pod nazivom ''Projekt unapređenja kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini'', koji ima za cilj unaprjeđenje upravljanja kvalitetom zraka, te smanjenje emisije zagađivača zraka iz grijanja u stambenom sektoru i prometa, priopćeno je iz Vlade.

Implementator projekta koji će trajati od 2023. do 2028. godine bit će Federalno ministarstvo okoliša i turizma uz aktivno sudjelovanje županija.

- Zagađenost zraka predstavlja jedan od ključnih izazova razvitka Bosne i Hercegovine zbog negativnog utjecaja na ljudsko zdravlje, dobrobit građana i gospodarstvo. Izvješće Svjetske banke o upravljanju kvalitetom zraka u BiH ističe kako loša kvaliteta zraka odnosi ljudske živote, negativno utječe na ekonomiju i doprinosi gubitku ljudskog kapitala budući da utječe na odluku nekih obitelji da se isele – kazao je Chavapricha.

Dodaje kako je kvaliteta zraka multisektorski, dugoročni izazov u BiH koji će zahtijevati usklađene aktivnosti raznih aktera na različitim razinama vlasti tijekom više godina.

Herceg je izrazio zainteresiranost za sudjelovanjem u projektu, poglavito jer su predložene aktivnosti u skladu sa Strategijom razvitka HNŽ-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

- Jedan od najvažnijih projekata Vlade u koji smo se uključili od početka jeste 'Projekt energetske učinkovitosti' koji je po vrlo povoljnim uvjetima kreditirala upravo Svjetska banka. Uz proračunska i donatorska sredstva obnovili smo brojne javne objekte u oblasti zdravstva, obrazovanja, pravosuđa i unutarnjih poslova – istaknuo je on.

Dalje navodi kako je Vlada, uz zaštitu okoliša, navedenim projektom na najbrži, najučinkovitiji i najisplativiji način zgrade javnih institucija učinila funkcionalnijim i ugodnijim mjestima za boravak i rad.

Smatra kako će se realiziranjem aktivnosti iz projekta o kojemu su danas razgovarali napraviti još snažniji iskorak u zaštiti okoliša i životne sredine.

Na sastanku je zaključeno kako će ključne aktivnosti projekta biti prezentirane na jednoj od sljedećih sjednica Vlade što će biti podloga za konačnu odluku Vlade o mogućem sudjelovanju u projektu.

Uz Hercega i Chavaprichu, na sastanku su bili nazočni Marko Arapović, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Veselko Luburić, savjetnik predsjednika, Manuel Jose Millan Sanchez, zamjenik voditelja i članovi tima Mustafa Čopelj i Claudio Protano.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a izrazila spremnost za sudjelovanjem u Projektu unaprjeđenja kvalitete zraka u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom