Svijet     | 21.04.2022. 13:35 |

U napadu na šiitsku džamiju u Afganistanu najmanje 20 poginulih ili ranjenih

FENA Internet

KABUL, 21. aprila (FENA) - U eksploziji u šiitskoj džamiji u sjevernom afganistanskom gradu Mazar-e-Sharif u četvrtak je ubijeno ili ranjeno najmanje 20 ljudi, rekao je lokalni zapovjednik talibana.

- Eksplozija se dogodila u okrugu unutar šiiitske džamije, više od 20 je ubijeno i povrijeđeno - rekao je za Reuters Mohammad Asif Wazeri, glasnogovornik talibanskog zapovjednika u Mazar-e-Sharifu.

Zia Zendani, glasnogovornik pokrajinske zdravstvene ustanove, rekao je da je u eksploziji ubijeno oko pet ljudi, a više od 50 ranjeno.

Današnja eksplozija je uslijedila dva dana nakon što je eksplozija pogodila srednju školu u pretežno šiitskom području u zapadnom Kabulu, usmrtivši najmanje šest osoba, a ranivši 11.

Šiitska zajednica, vjerska manjina u Afganistanu, često je na meti sunitskih militantnih skupina, uključujući i “Islamsku državu”.

Stanovnica Mazar-e-Sharifa rekla je da je kupovala sa sestrom na obližnjoj tržnici kada je čula veliku eksploziju i vidjela dim iznad područja oko džamije.

- Stakla u trgovinama su bila razbijena i bila je velika gužva i svi su počeli bježati - rekla je žena, koja nije željela otkriti svoj identitet.

Talibani kažu da je zemlja sigurna otkako su preuzeli vlast u augustu, ali međunarodni dužnosnici i analitičari kažu da postoji strah od nepoštivanja ljudskih prava te da je militantna skupina “Islamska država” preuzela odgovornost za nekoliko napada.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

UN: Talibani ograničavaju neudanim ženama pristup poslu i putovanjima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu