Svijet     | 21.04.2022. 12:24 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Beč drugi put domaćin festivala 'ViennaUP'

FENA Saopćenje

BEČ, 21. aprila (FENA) - Grad Beč će od 27. maja do 3. juna 2022. godine  drugi put biti domaćin najvećeg startup događaja u centralnoj Evropi - festivala "ViennaUP".

Ovaj festival namijenjen je startupovima, investitorima, tehnološkim entuzijastima, vizionarima, ali i svima onima koje zanimaju teme pametnih gradova, javlja Eurocomm-PR.

Nakon što je prošle godine održan isključivo u digitalnom okviru, ovogodišnji "ViennaUP" će biti organizovan uživo i u hibridnom formatu.

Inicijator festivala je Bečka privredna agencija.

Pametni gradovi, kreativne industrije i fintech su samo neke od tačaka ovogodišnjeg "ViennaUP" festivala sa više od 30 događaja, uključujući konferencije, umrežavanja, radonice i predavanja.

Program otvara hackaton "Sustainable Blockchain" na kojem će programeri, dizajneri ali i drugi zainteresovani imati priliku kreirati revolucionarne aplikacije i osvojiti vrijedne nagrade.

U sklopu festivala 30. i 31. maja 2022. godine se  drugi put održava "Smart City Summit" koji će se baviti izazovima prilikom kreiranja pametnih gradova.

Grad Beč, Bečka komunalna preduzeća, Aspern Smart City Research i Bečka privredna agencija pozivaju sve zainteresovane na dijalog o stvaranju gradova budućnosti.

"Smart City Summit" će u hibridnom formatu obuhvatiti predavanja i radionice, a fokus će biti na temama kao što su klimatska neutralnost, inovacije, participacija, inkluzivni grad bez barijera te grad kratkih udaljenosti.

Za učešće nije potrebna kotizacija, a svi zainteresovani se mogu registrovati putem www.smartcitysummit.at.

Prošlogodišnje, prvo izdanje "ViennaUP" okupilo je online brojne domaće i međunarodne startupove, investitore, preduzeća i nove talente te im pružilo priliku da se povežu na internacionalnoj razini i bolje upoznaju s raznolikom bečkom startup zajednicom.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Beč pooštrava mjere u borbi protiv uličnih trkača

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta