Bosna i Hercegovina     | 13.04.2022. 14:22 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Naša stranka poziva Vijeće za implemenatciju mira da isključi iz članstva Rusiju

FENA Saopćenje, Foto/

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Rusija ne može istovremeno raditi na urušavanju mira i biti članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), saopćila je Naša stranka pozivajući PIC da Rusiju isključi iz članstva.

- Nema većeg razloga za taj potez od današnjeg pisma ambasadora Kalabuhova upravo Upravnom odboru PIC-a. U tom pismu drugi put direktno prijeti destabilizacijom u Bosni i Hercegovini. S obzirom na činjenicu da o Bosni i Hercegovini, njenim ingerencijama i međunarodnom putu, u međunarodnoj zajednici postoji opšti konsenzus kojem se jedino suprotstavlja Rusija, onda upravo Rusija i njeni predstavnici u BiH, prije svih ambasador Kalabuhov, mogu biti jedini uzročnici te destabilizacije. Kao neko ko radi na urušavanju mira, Rusija ne može biti članica tijela zaduženog za njegovu provedbu, to samom Upravnom odboru PIC-a narušava kredibilitet. Također, uzevši u obzir agresiju na Ukrajinu te da je Rusija isključena iz svih relevantnih međunarodnih tijela kad su u pitanju ljudska prava i mir, onda pogotovo Upravni odbor PIC-a ne može dopustiti sebi luksuz da u svom članstvu ima Rusiju - navela je u saopćenju Naša stranka.

Iz pisma ruske ambasade, smatra ta stranka, nije vidljivo samo nepoštivanje BiH kao suverene zemlje već i samog Upravnog odbora PIC-a. Naime, Kalabuhov odbija da Christiana Schmidta nazove visokim predstavnikom nego ga, baš poput Milorada Dodika, zove „njemačkim državljaninom“ nipodaštavajući tako njegovu ulogu.

To nije diplomatija, to je demonstracija bahatosti koja može eskalirati u nasilje. Ako Rusija želi biti destabilizirajući faktor, onda to ne može biti kao dio tijela koje treba da bude garant stabilnosti. Štiteći svoj kredibilitet, Upravni odbor PIC-a tako štiti i BiH, ističe Naša stranka također.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom