Bosna i Hercegovina     | 12.04.2022. 13:30 |

Inicijativa građana: Ako ne bude rješenja, zahtijevat ćemo rušenje zgrade na Bijelom brijegu

FENA Denis Leko, Foto: Emanuel Soča

MOSTAR, 12. travnja (FENA) - Tri godine nakon početka pravne borbe, stanovnici okupljeni oko Građanske inicijative "STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu" ističu kako se dogodio preokret u procesu, te da su za zlouporabu položaja i ovlasti optuženi bivši šef Odjela za građevinske propise Grada Mostara Zdravko Čuljak i pravnica u gradskom Odjelu za urbanizam Sanja Voloder.

 

- Federalna uprava policije dostavila je izvještaj Tužiteljstvu, nakon čega je tužitelj službeno pokrenuo istragu kojom su navedene osobe osumnjičene za zlouporabu položaja i ovlasti. Ja sam, kao svjedok, pozvan u četvrtak na svjedočenje protiv osumnjičenih osoba - kazao je u utorak na konferenciji za medije predstavnik stanara Mario Ćosić.

Kada je u pitanju sporna zgrada, Ćosić navodi kako Inicijativa već godinu dana ima konačno rješenje drugostupanjskog organa Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Hercegovčako-neretvanske županije o pokretanju upravnog postupka.

- Rješenje je konačno i na njega se nitko nije mogao žaliti. Stara vlast ostavila nam je ovu zgradu, nova vlast službeno do danas nije pokrenula upravni postupak, a morala je - kazao je Ćosić.

Ključni problem je, podsjetio je Ćosić, što je na mjestu kuće prizemnice "niknula" stambena zgrada od pet katova.

- Mi kao susjedi nismo bili uključeni u postupak kod izdavanja dozvola, a morali smo biti budući da graničimo s tom zgradom. Na mjestu te kuće mogla je biti izgrađena samo ista takva kuća ili kat više. Investitor je izgradio stambeno-poslovni objekt od pet plus jedan ilegalni kat, i umjesto da je srušen cijeli taj ilegalni kat, srušen je samo dio, ali on nije u cijelom ovom procesu toliko sporan koliko je sporna cijela zgrada. Izgradnjom navedene zgrade drastično nam je umanjena vrijednost nekretnina, mi svoje stanove možemo prodati teško, po puno manjoj tržišnoj cijeni ili ih ne možemo nikako prodati - istaknuo je Ćosić.

Dodaje kako Inicijativa očekuje da se potvrdi sve ono što su oni u protekle tri godine radili.

- Očekujemo da se podigne optužnica, da se pokrene upravni postupak, idemo prema tome da se ponište dozvole, a u krajnjem slučaju, ako ne bude nikakvih rješenja, podnijet ćemo zahtjev za rušenje zgrade jer ne vidimo kako bi se zadovoljile sve potrebe i ono što je narušeno našem naselju. Budući da je Grad izdao dozvole očekivali smo da će snositi i štetu, no mi još uvijek ništa nismo dobili od Grada, naprotiv, ova šutnja od godinu dana pokazuje da ništa nisu poduzeli iako su morali. Gradonačelnik žali stanare koji su uzeli stanove u novoj zgradi, a što je s nama koji 30 godina vraćamo kredite za naše stanove - kazao je Ćosić.

Stanar na Bijelom brijegu Marko Bukovac istaknuo je kako je novoizgrađeni objekt toliko velik da ugrožava kvalitetu života.

- Problem je parking, kao i izlaz iz naselja jer svugdje je rizično, ali i sjena koju ova zgrada pravi ostalim stanovima. Umjesto da su nam pomogli i napravili nešto korisno, oni su izgradili ovu zgradu, ne mogu vjerovati da se to dozvolilo - kazao je Bukovac.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mostarci pozdravili podizanje optužnice zbog nelegalne gradnje

Potpisivanje ugovora o izgradnji prometnice S 3 u naselju Bijeli brijeg

Zaustavljena ilegalna gradnja na Prokoškom jezeru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo