Ekonomija     | 31.03.2022. 13:45 |

Zelena tranzicija privrede BiH treba da prati zadnje trendove u EU

FENA Darinka Mitrović, Foto: FENA

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Konferencija pod nazivom „Zelena tranzicija privrede Bosne i Hercegovine - izazovi i očekivanja“, koju je danas u Sarajevu organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH), okupila je privrednike i predstavnike vlasti kako bi razgovarali o pitanjima značajnim za unaprjeđenje poslovnog okruženja u BiH.

VTKBiH, kako je rekao dopredsjednik Vjekoslav Vuković, već je duže vrijeme aktivna kada je riječ o cirkularnoj ekonomiji i zelenoj tranziciji privrede u BiH prateći evropske i svjetske standarde.

- Upravo direktive EU koje nam nalažu prelazak na određene zelene energije nas na neki način prisiljavaju da pratimo tokove EU - naglasio je Vuković, dodajući da će na konferenciji biti riječi ne samo o dekarbonizaciji, već i o biomasi.

Napomenuo je da u BiH imamo milijardu kilograma otpada neiskorištenog za proizvodnju biomase i bilo kojeg drugog energenta iz te biomase. Dodao je da zakonodavci moraju pratiti suvremene trendove, te da su u BiH naši privrednici znatno brži i to je ono u čemu VTK vidi priliku poticanja, rada u tim oblastima kako bi zakonodavac što prije shvatio “u koji vlak moramo uskočiti”.

- Ukoliko proizvodite čelik u BiH na bazi zelenih energija on će sasvim sigurno  imati certifikate i može povećati kvote izvoza na tržište EU, a kada govorimo o tzv. prljavoj energiji to će biti jako teško izvoziti i poskupiće naše proizvode – dodao je Vuković.

Mirza Kušljugić iz ReSet Centra je rekao da infrastruktura za tranziciju nije pripremljena, te da su već apelovali da što prije bude usvojen zakon o obnovljivim izvorima energije u FBiH.

- Dolazi do jednog preslaganja i političkog i energetskog, ali mislim da bi BiH kad je u pitanju zelena tranzicija trebala da prati zadnje trendove u EU – istakao je Kušljugić.

Današnja konferencija, po njegovim riječima, uglavnom cilja privrednike, dakle industriju, male i srednje firme kojima su najveći izazovi povećanje cijene električne energije, nesigurnost u snabdijevanju i drugo. Kušljugić je dodao da su veliki izazovi pred industrijom, ali da oni mogu biti i prilika.

Potpredsjednik Udruženja prevoza putnika pri VTKBiH Saudin Parić je naveo da cijena goriva ima enorman udar na poslovanja prevozničkih preduzeća, dodajući da se mogu prebaciti na alternativna goriva u gradskom i prigradskom saobraćaju, ali ne i u međunarodnom.

Električna vozila su jedna alternativa koja će u budućnosti biti prisutna u BiH, ali trenutno je potrebna velika investicija za nabavku takvih vozila i tu bi, istakao je Parić, trebala država da se uključi.

- Nadamo se da će se približavanjem EU uskladiti i propisi i da će biti olakšan uvoz takvih vozila - rekao je Parić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lakić s UNDP-om potpisao sporazum za zajednički rad na realizaciji programa 'Zelena tranzicija'

Predstavnici VTKBiH i Nacionalne garde Marylanda razgovarali o gospodarskoj suradnji

VTKBiH - BiH ima priliku ojačati ekonomsku saradnju sa Azerbejdžanom u oblasti energetike

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo