Svijet     | 28.03.2022. 16:53 |

Kina - SAD bi trebale ozbiljno shvatiti brige Pekinga zbog sankcija Rusiji

FENA Internet, Foto/ Twitter

PEKING, 28. marta (FENA) - Kina je saopćila da bi SAD trebale ozbiljno shvatiti brige Pekinga zbog oštrih ekonomskih sankcija protiv Rusije.

Kina, koja ima, kako ga naziva, “noegraničeno” partnerstvo s Moskvom, snažno se usprotvila sankcijama protiv Rusije, tvrdeći da će one samo pogoršati globalnu ekonomsku situaciju i neće dovesti do okončanja sukoba.

Portparol ministarstva Wang Wenbin izjavio je na redovnom dnevnom brifingu za novinare u ponedjeljak kako Kina i ostale zemlje vjeruju da “narodi svih zemalja nemaju obavezu da plaćaju za geopolitičke sukobe i igre velikih sila”.

- Problem sada nije oko toga ko želi pomoći Rusiju zaobilazeći sankcije, nego o normalnim ekonomskim i trgovinskim odnosima između zemalja, među kojima su Rusija i Kina, koji su nepotrebno oštećeni - izjavio je Wang.

- Tražimo od SAD da ozbiljno shvate kineske brige kada je riječ o bavljenju ukrajinskim pitanjem i odnosima s Rusijom, i da ne naškode kineskim legitimnim pravima i interesima na bilo koji način - kazao je Wang, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo