Bosna i Hercegovina     | 28.03.2022. 15:25 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Promocija prava na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom

FENA Saopćenje

TUZLA, 28.  marta (FENA) - U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona danas je Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine održao prezentaciju o mogućnostima zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Cilj prezentacije je bio da se svim zainteresiranim približi rad Fonda i programi podrške te da ih se upozna sa načinima apliciranja na javne pozive.

Prema riječima predstavnice Fonda Sabine Zubčević, namjera je promovisati dva javna poziva koje je Fond raspisao od kojih je jedan u  vrijednosti od šest miliona KM i odnosi se na zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

- Svi poslodavci koji žele zaposliti osobu sa invaliditetom mogu se javiti na javni poziv i ostvariti novčani iznos, nepovratna sredstva u iznosu od 6,5 do 18 hiljada KM, u zavisnosti od procenta invaliditeta i perioda na koji se osoba zapošljava, te da li se zapošljava pod opštim ili posebnim uslovima. Ono što je važno je da osobe koje ne mogu pronaći poslodavca koji bi ih zaposlio, mogu se samozaposliti kroz pokretanje obrta i ostvariti ova sredstva - kazala je Zubčević.

Drugi javni poziv, kako je prezentirano, odnosi se na projekte održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom. To je regulisano kroz tri segmenta - u privrednim društvima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, održivost samostalnih obrtnika koji mogu ostvariti  do 5.000 KM i u organizacijama osoba sa invaliditetom gdje se podržavaju osobe zaposlene na neodređeno vrijeme a imaju procenat invaliditeta 60 posto i više. 

 Iz Fonda naglašavaju da je Tuzlanski kanton do sada kroz projekte i novčani stimulans realizovao samo oko šest miliona KM za ovu namjenu, dok su neki drugi kantoni, poput Sarajevskog, „povukli“  20 miliona KM. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

VSTVBiH - Osigurati jednak pristup pravdi i jednakosti svih građana pred zakonom

Delić - Mesec: Pronaći održivi model osposobljavanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom

Pušteni nalozi za isplate naknada osobama s invaliditetom u FBiH , izdvojeno više od 20 miliona KM

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom