Ekonomija     | 28.03.2022. 11:58 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Košarac i Marković: Otvaranje novih tržišta realna osnova za privlačenje stranih investitora

FENA Saopćenje, Foto/ Foto/MVTEO

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Milicu Marković sa kojom je razgovarao o unapređenju poslovnog ambijenta i nivou stranih investicija u BiH.

Sagovornici su konstatovali da program rada FIPA-e za 2022. godinu treba da bude sadržajan sa jasno definisanim aktivnostima ove agencije. Dogovoreno je da se u narednom periodu intenziviraju napori na konkretnijem povezivanju i saradnji nadležnih entitetskih tijela, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, FIPA-e, te Vanjskotrgovinske komore BiH i Vijeća stranih investitora kako bi se koordinisanim aktivnostima poboljšalo poslovno okruženje za unapređenje stranih investicija.

Na sastanku je ocijenjeno da su entitetske politike, manifestovane kroz odluke i akte vlada Republike Srpske i Federacije BiH, na privlačenju inostranih investicija pozitivne i kontinuirane, te da je potrebno nastaviti rad na unapređenju uslova za lakše poslovanje stranih investitora.

Košarac i Marković su zaključili da otvaranje novih tržišta kroz potencijalne ugovore o slobodnoj trgovini sa određenim unijama i zemljama može biti realna osnova za privlačenje stranih investitora u BiH.

Sagovornici su izrazili opredjeljenje da usaglašenim djelovanjem aktivno rade na ekonomskom razvoju, povećanju priliva stranih investicija te, podsticanju prisutnih investitora na dalja ulaganja i širenje poslovanja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Kubatlija s predstavnicima privredne komore Soluna o spajanju solunskih i bh. privrednika

Vršilac dužnosti direktora FIPA-e razgovarao s ambasadorom BiH u Grčkoj

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta