Ekonomija     | 24.03.2022. 14:18 |

Bevanda s Misijom MMF-a o finansijskoj stabilnosti BiH

FENA Saopćenje, Foto/ Ministarstvo finansija BiH

SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šeficu Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Alianu Ianacu sa suradnicima kako bi razmotrili ekonomske prilike i financijsku stabilnost BiH.

 

Bevanda je istaknuo je da ratna događanja u Europi utječu i na ekonomsko stanje u BiH te da se na nižim razinama vlasti kao i u institucijama BiH traže rješenja za ublažavanje loših ekonomskih posljedica.

Na sastanku je naglašeno da je MMF dao značajan doprinos prilikom saniranja posljedica pandemije virusa Covid-19 jer je dva puta odobrio sredstva za tu namjenu i taj novac je tijekom prošle godine doznačen entitetima i županijama.

Tijekom sastanka naglašeno je da su institucije BiH ušle u drugo tromjesečje 2022. godine uz Odluku o privremenom financiranju te da bi prvi korak za ovogodišnji proračun trebalo biti usvajanje Globalnog fiskalnog okvira na sjednici Fiskalnog vijeća.

- Mi se zalažemo i spremni smo da se proračun što prije pripremi, ali jednostavno red koraka je takav da bez usvajanja Globalnog fiskalnog okvira ne možemo učiniti ništa u Ministarstvu financija i trezora. Trudimo se da u ovim uvjetima osiguramo koliko je moguće neometano funkcioniranje institucija uz odluke o privremenom financiranju - naglasio je Bevanda i podsjetio da se vanjski dug redovito izmiruje zbog propisa Zakona o financiranju institucija BiH.  

Sugovornici su se složili da se nužno vratiti provedbi niza reformi u BiH upravo kako bi se spriječile negativne posljedice ekonomskih kriza koje se iz Europe i svijeta reflektiraju i na područje BiH.

Sastanku je, osim suradnika ministra Bevande, nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministarstvo finansija i trezora BiH demantiralo navode IDDEEA-e o nedostatku budžetskih sredstava

MMF odobrio treću reviziju ukrajinskog kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara

Iancu: Deficiti u budžetima prisutni u oba entiteta, ubrzati reforme (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom