Bosna i Hercegovina     | 12.03.2022. 14:14 |

U Tuzli skup podrške Ukrajini i miru u Evropi i Bosni i Hercegovini

FENA Edin Skokić, Foto: Edin Skokić

TUZLA, 12. mart (FENA) - Na Trgu slobode u Tuzli danas je održan skup podrške Ukrajini i miru u Evropi i Bosni i Hercegovini. Organizatori skupa podrške su Grad Tuzla, Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i Forum građana Tuzla. 

Na Trgu slobode okupilo se nekoliko hiljada građana i građanki Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine koji su od savremenog svijeta zatražili da zaustavi agresiju Rusije na Ukrajinu.

- Boli nas patnja naroda u Ukrajini, bombardovanje Trga Slobode u Harkivu, zato sa Trga slobode u Tuzli osuđujemo agresiju na Ukrajinu. Slike užasa iz Ukrajine, bude u nama sjećanja na naše patnje iz prošlosti i strah od budućnosti. Mnogi strahuju od mogućnosti da bi Putin mogao otvoriti još jedan front i to u Bosni i Hercegovini, pomoću svojih, već deklarisanih marioneta i separatista. Ne treba se bojati. Amerika i Evropa nikad nisu bili jedinstveniji, zato ne sumnjam da će biti zaustavljene i Putinove marionete i oni koji ih podržavaju. Podsjećamo da NATO pakt i EUFOR na osnovu Dejtonskog mirovnog ugovora već imaju mandat da ovdje dovedu onoliko snaga koliko je potrebno da se sačuva mir. Hvala čuvarima mira, vojnicima EUFOR-a što su ovdje. Sada nam treba jedinstvo različitosti u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući vama, Trg sobode u Tuzli izgleda kao trijumf snage jedinstva različitosti. Srbi, Hrvati, Bošnjaci, svi Bosanci i Hercegovci, treba da se drže zajedno jer samo tako možemo sačuvati mir - rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Otpravnik poslova ukrajinske ambasade u Sarajevu Serhii Miniailo se zahvalio Gradu Tuzla i stanovništvu i građanima BiH koji su se okupili danas, kako je rekao, u aktu podrške Ukrajini i solidarnosti.

- Aktu solidarnosti ne samo Ukrajini nego vrijednostima slobode, nezavisnosti i dostojanstva koji su važni za sve ljude - istakao je. 

Akademik Slavko Kukić se okupljenima na Trgu slobode obratio riječima: „Ako iko u savremenoj Evropi ima potrebu, obavezu, solidarisati se sa borbom za slobodu ukrajinskog naroda imaju građani ove zemlje. Ja sam zbog toga došao iz Hercegovine da tom solidarisanju dodam i vlastiti pečat. Imam motiv više jer zajedno sa Tuzlacima želim poslati poruku solidarnosti građnima Ukrajine u njihovoj borbi za slobodu i izbor vlastitog puta. To što danas prolazi Ukrajina Bosna i Hercegovina je prolazila koliko jučer“.

Suorginazor skupa bio je i Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, a direktor tog centra Emir Suljagić rekao je da se u Ukrajini danas bori i za BiH i mir u BiH.

- Oni koji stoje iza napada na Ukrajinu nemaju ništa protiv toga, odnosno siguran sam da su imali planove i da još imaju planove, ali nemaju mogućnosti da zakuhaju i ovdje. Ne treba zaboraviti i izgubiti iz vida da režim Vladimira Putina ima saveznike i prijatelje u nekim dijelovima BiH. Dolazim iz dijele zemlje u kojem se prošli vikend, dakle u Bratuncu, policija MUP-a RS išla od kuće do kuće i popisivala nesrbe u Bratuncu. To vam najbolje govori o tome u kojoj mjeri i mir u BiH može biti doveden u pitanje - rekao je Suljagić. 

Forum građana Tuzla je u prošlosti organizirao niz ovakvih i sličnih skupova. Predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić je s govornice poručio:  „U ovim teškim trenucima za građane Ukrajine nema niko pravo da šuti, moramo dići glas protiv rata i nasilnog uništavanja života. Moramo dići glas za mir, život i slobodu. Moramo takve poruke poslati da se probudi nada, ali i nadu građanima Ukrajine koji je brane jer imaju pravo na slobodu". 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!