Bosna i Hercegovina     | 25.02.2022. 16:37 |

Specijalističke edukacije za sudije i tužioce o primjeni propisa u oblasti nasilja u porodici

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Direktorica Gender centra Federacije BiH Ana Vuković i direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH Arben Murtezić potpisali su Sporazum o saradnji za uvođenje specijalističke obuke za sudije i javne tužioce koji će biti realizovan u 2022. 

Navedena obuka postat će dio plana i programa Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH (CEST), što predstavlja veliki napredak u institucionalizaciji ravnopravnosti spolova u sudskoj praksi.

Vuković je istakla da će se na ovaj način osnažiti cjelokupni multisektorski timovi koji sarađuju na predmetima nasilja u porodici u svih deset kantona u Federaciji BiH.

Prema riječima Murtezića, Centar za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, kao nosilac procesa izgradnje i osnaživanja pravosuđa, ovim edukacijama nastoji usmjeriti profesionalni razvoj sudija i tužilaca, te unaprijediti strateško i sveobuhvatno djelovanje na poslovima prevencije nasilja i jačanja mehanizama odgovora na slučajeve nasilja u porodici.

Edukacije o temi „Primjena propisa u oblasti nasilja u porodici” za nosioce pravosudnih funkcija bit će provedene u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i Tuzli, a osim sudija i tužitelja, prisustvovat će policijski službenici i socijalni radnici.

Sporazum je podržan iz sredstava FIGAP II programa kojeg realizira Gender centar Federacije BiH, saopćeno je iz tog centra.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta