Sport     | 24.02.2022. 12:42 |

Na Igmanu održan univerzitetski ski-kup u nordijskom skijanju

FENA Vanja Tolj, Foto: Vanja Tolj

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Univerzitetski ski-kup u nordijskom skijanju, u organizaciji Univerziteta u Sarajevu i Fakuleta sporta i tjelesnog odgoja, te u saradnji s Studentskim parlamentom UNSA, održan je danas na olimpijskoj planini Igman.

Takmičenje je održano u kategorijama profesora i nastavnog osoblja i studenata okupilo je ljubitelje ovog sporta koji su na suncem obasjanom Igmanu uživali u takmičenju, druženju i kisikom bogatoj olimpijskoj planini.

Kako je Feni kazala prorektorica za umjetnost, kulturu, umjetničko-istraživački rad i sport UNSA Tamara Karača - Beljak,  ski-kup u nordijskom skijanju svake godine bilježi rast popularnosti zbog čega organizatori takmičenja namjeravaju u narednim zimskim sezonama ovaj događaj dovesti na nivo regionalnog takmičenja.

- Ovo je sedmi ski kup, bilježimo rast popularnosti, tako da imamo namjeru dovesti sve na jednu regionalnu dimenziju, ali i šire. Tako da ćemo već naredne godine najvjerovatnije nastojati da krenemo sa internacionalizacijom, odnosno da se i u organizaciju kao gosti i takmičari pojave kolege sa drugih univerziteta iz regiona – kazala je Karača - Beljak.

Navodi da je Sarajevo olimpijski grad, a planina Igman olimpijska ljepotica čije čari treba iskoristiti za promociju zdravog sportskog života.

Današnja trka za UNSA ujedno ima simboliku zatvaranja skijaške sezone, iako poznajući klimu u BiH, ljubitelji snijega i zimskih sportova moži že uživati u sadržajima bh. planina još dugo.  

- Univerzitet se prepoznaje i po svojim sportskim dostignućima. Mi našu zimsku sezonu na neki način zatvaramo ovom trkom. Evidentno je da interes za ove sportove postoji, na nama je da radimo na popularizaciji – kazala je prorektorica.

Za ovaj događaj radnici kompanije ZOI' 84 pripremljene su staze dužine 1,5, 2,5 i pet kilometara.

Na organizaciji nordijskih staza još od Olimpijskih igara u Sarajevu radi Sedik Selimović, koji naglašava da su staze dovedene u optimalno stanje 2019. godine za potrebe Olimpijade mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu (EYOF).

- Staze su homologovane za potrebe današnje trke, što znači da su u Međunarodnoj skijaškoj federaciji uvrštene u red staza na kojima se mogu održavati veća takmičenja – kazao je Selimović.

Dodaje da ljudi u BiH postaju svjesni svih dobrobiti koje ovaj sport donosi, a koji je rame uz rame s plivanjem kada je u pitanju aktivacija mišićnih grupa i utjecaja na cjelokupno zdravlje organizma.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Premijer Uk i ministrica Softić Kadenić posjetili gradilište pritvorskog kompleksa na Igmanu

Dodjelom nagrada večeras zatvaranje Evropskog takmičenje šumara u nordijskim disciplinama

Blizu 700 učesnika na 53. Evropskom šumarskom prvenstvu u nordijskim ski disciplinama na Igmanu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta