Bosna i Hercegovina     | 16.02.2022. 08:14 |

Institut za istraživanje genocida Kanada izrazio zabrinutost UN-u zbog genocidnih namjera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - Na osnovu javnih iskaza političkih, vojnih i policijskih lidera Republike Srpske i pripremnih radnji u jačanju vojnih, policijskih i specijalnih snaga RS Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) smatra da postoji opravdana zabrinutost za izvršenje genocidne namjere po uzoru na genocidnu namjeru iz 1992. godine na osnovu koje je izvršen genocid u Srebrenici. 

 

Zbog toga je IGK danas poslao pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antóniu Guterresu, predsjedniku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Abdulliju Shahidu i predsjedniku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, Vasilyu Nebenzyu.

U pismu se ukazuje na značajnu ulogu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija za sprečavanje genocida i odgovornost za zaštitu, čija funkcija podrazumijeva i da budu mehanizam za rano upozoravanje kako bi sprječili potencijalne situacije čiji ishod može biti genocid. 

- Pozivamo generalnog sekretara UN, Generalnu skupštinu UN i Savjet bezbjednosti UN da na osnovu navedenih temeljnih dokumenata Ujedinjenih nacija i u skladu sa veoma bitnim ovlaštenjima preduzmu sve potrebne mjere, uključujući i vojne, da se sprijeći novi genocid, ratni zločin i zločin protiv čovjećnosti u BIH, članici Ujedinjenih nacija - saopćili su iz IGK. 

Zatražili su od generalnog sekretara, Generalne skupštine i Savjeta bezbjednosti UN da pruže punu podršku udruženjima žrtava u njihovim nastojanjima da ove godine obilježe 30. godišnjicu otvaranja i djelovanja sistema koncentrtacionih logora smrti u Bosni i Hercegovini, uključujući logore za zatočeništvo i mučenje, kao i 30. godišnjice početka opsade Sarajeva. 

- Tražimo od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da službeno podrži uspostavu spomen-obilježja i muzeja na mjestima nekadašnjih koncentracijskih logora smrti u BiH poput Omarske i drugih kako bi se obrazovale buduće generacije i spriječilo ponavljanje zločina genocida u BiH i bilo gdje u svijetu.Tražimo od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da osudi veličanje osuđenih ratnih zločinaca, jer je to strašni oblik poricanja genocida i priprema za novi genocid - naveli su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada. 

 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila sramno negiranje genocida

Brazilski predsjednik Lula optužio Izrael za genocid u Gazi

Udruženja žrtava - Puštanje na slobodu optuženih za genocid nije pravda

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'