Bosna i Hercegovina     | 26.01.2022. 15:44 |

Gradski vijećnici dali podršku gradonačelnici za pridruživanje projekta 'Sarajevski spomenar'

FENA Saopćenje, Foto/ Ilustracija

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Gradsko vijeće usvajanjem odluke dalo podršku gradonačelnici za pridruživanje projekta „Sarajevski spomenar“ - spomen soba ubijenoj djeci tokom opsade Sarajeva 1992.-1995., JU „Gradski muzeji“ Sarajevo.

Gradski vijećnici danas su donijeli i Odluku o opredjeljenju Grada Sarajeva za pristupanje Projektu obnove Olimpijske bob staze na Trebeviću, a čije donošenje je inicirano kandidaturom Barcelone za održavanje Olimpijskih igra 2030. godine, kao domaćina, i iskazanom namjerom da Grad Sarajevo bude dio ovog projekta.

Planirano je da se takmičenja na snijegu održe na Pirinejima, takmičenja na ledu u gradskom dijelu Barcelone, a takmičenja u bobu, sanjkanju i skeletonu u Sarajevu, na Trebeviću.

Obnovom bob staze na Trebeviću dodatno će se obogati turistička ponuda grada, otvoriti mogućnost pozicionisanja Sarajeva na mapi sportskih gradova, obzirom da u svijetu postoji samo 13 licenciranih bob staza, ali i mogućnost da se buduća bob staza koristi i u ljetnom periodu, za pripreme sportista iz BiH i šire te održavanje raznih sportskih ekstremnih takmičenja koji privlače veliki broj posjetilaca.

Gradski vijećnici dali su saglasnost na Program rada JU „Gradski muzeji“ Sarajevo s finansijskim planom za 2022. godinu, u kojem je, između ostalog, predstavljena programska orijentacija Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

Nakon što su se intenzivirale aktivnosti na izgradnji objekta Muzeja savremene umjetnosti „Ars Aevi” na Marijin Dvoru, Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo, u partnerskom odnosu i s drugim institucijama, pokrenuo je važan proces koji vodi ka izgradnji muzeja, i to u blizini Historijskog i Zemaljskog muzeja, čime će Sarajevo dobiti „Muzejsku četvrt” s kulturnim i naučnim sadržajima.

Na prijedlog gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić, usvojena je dopunjena Odluka o osnivanju javne ustanove „Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI Sarajevo“ što je preduslov za konačno pridruživanje Spomen - sobe ubijenoj djeci tokom opsade Sarajeva, JU „Gradski muzeji“ Sarajevo.

Na ovaj način iskazana je zajednička spremnost u pogledu očuvanja kulture sjećanja na prekinutu sarajevsku mladost, borbe za istinu o agresiji na našu domovinu i jačanja društvenog sistema u procesima učenja o ratu.

Programom rada te javne ustanove predstavljena je i programska orijentacija Olimpijskog muzeja za tekuću godinu, a za prvi kvartal 2022. godine planirano je i pridruživanje projekta „Sarajevski spomenar“ - spomen soba ubijenoj djeci tokom opsade Sarajeva 1992.-1995.

Cijeneći značaj Projekta stipendiranja učenika srednjih škola iz budžeta Grada Sarajeva koji se u proteklih pet godina pokazao vrlo uspješnim, danas je Gradsko vijeće Sarajeva na sjednici usvojilo novu Odluku kojom su preciznije definirani propisi stipendiranja: prošireni su kriteriji za socijalni status kandidata za stipendiju, a smanjeni su i troškovi kandidatima prilikom apliciranja na Konkurs za dodjelu stipendija.

Odlukom je utvrđena i visina novčanog iznosa „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2022. godini, a to je 5.000 KM.

Donesena je i Odluka o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje Memoranduma o saradnji između Grada Sarajeva i Grada Sofije, a cilj je jačanje prijateljstva i unaprjeđenje međusobne saradnje na području obrazovanja, investicija, kulture, kulturno-historijskog nasljeđa, turizma, sporta, razvoja „pametnog grada“, digitalizacije, unapređenje zaštite životne sredine, saradnje u oblasti komunalne infrastrukture, urbanog planiranja, pitanja mladih, zdravstva i socijalne politike, apliciranja na fondove Evropske unije, te drugim područjima od interesa za građane ova dva grada, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta