Svijet     | 26.01.2022. 07:52 |

Aktivistima za ljudska prava u Kini ograničen pristup WeChat aplikaciji

FENA Internet, Foto/ Foto: Twitter

PEKING, 26. januara (FENA) - Aktivistima za ljudska prava i nekim akademicima u Kini posljednjih su sedmica ograničeni njihovi računi u aplikaciji za razmjenu poruka WeChat, u vrijeme dok Peking  ugošćuje učesnike Zimskih olimpijskih igara, prenosi AFP pozivajući se na više osoba kojima su uskraćene chat usluge.

Kina se nada da će Igre iduće sedmice  biti trijumf njene moći, iako su neke zapadne sile pokrenule diplomatski bojkot, a kompanije za kibernetičku sigurnost upozoravaju sportiste na rizike digitalnog nadzora.

Za kinesku zajednicu aktivista koja je sve manja, skori dolazak najboljih svjetskih sportista pokrenuo je poznatu borbu.

Osam osoba izjavilo je za AFP da su njihovi WeChat računi u nekom obliku ograničeni od početka januara, a neki nisu mogli u potpunosti koristiti svoje račune i bili su prisiljeni ponovno se registrirati.

Ograničenja su uslijedila nakon što su vlasti pritvorile dvojicu istaknutih aktivista za ljudska prava, advokata  Xiea Fenga i pisca Yanga Maodonga.

"Ova oluja zatvaranja WeChat računa prejaka je i bez presedana", rekao je veteran novinar Gao Yu, na čijem je računu 20. januara prvi put trajno onemogućene značajke poput grupnog slanja poruka u chatu.

Kina rutinski potiskuje račune na društvenim mrežama i fizička kretanja disidenata tokom politički osjetljivih događaja kao što su okupljanja Komunističke partije u Pekingu ili ključne obljetnice poput slamanja Tiananmena 1989. godine.

Veliki kongres stranke održat će se krajem ove godine kada se očekuje da će predsjednik Xi Jinping, najautoritativniji vođa Kine, dodatno učvrstiti svoju vladavinu trećim mandatom.

Održavanje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu nagovijestilo je ograničenja slična onima oko drugih velikih događaja.

"Vlada sada želi osigurati da ljudi ne prijeđu granicu online kako bi probili fasadu savršenih Zimskih olimpijskih igara", rekao je Yaqiu Wang, viši kineski istraživač u Human Rights Watchu.

Aplikacija WeChat koristi se u svakodnevnom  životu u Kini, a korisnici se na nju oslanjaju za niz usluga, uključujući plaćanja i skeniranje zdravstvenih kodova koji dopuštaju ulazak na javna mjesta.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta