Bosna i Hercegovina     | 25.01.2022. 20:18 |

Koalicija Država: Treba nam pravednija raspodjela javnih prihoda

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiv

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Koalicija Država saopćila je da podržava inicijative za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, koji bi "označio početak ispravljanja nepravde prema stanovnicima većine kantona u Federaciji BiH".

 

 

 

- Smatramo da je potrebno usaglasiti potpuno novi model kriterija, izračuna i raspodjele javnih prihoda koji bi bio baziran na kombinaciji i balansu socijalnih, ekonomskih i razvojnih principa, ali, dok se to ne desi, neophodno je napraviti hitno poboljšanje u postojećem modelu. Istovremeno, skrećemo pažnju na neophodnost usklađivanja raspodjele javnih prihoda i na nivou BiH, koja nije rađena još od 2009. godine i u kojoj prema trenutnim ekonomskim i socijalnim pokazateljima entitet FBiH godišnje gubi oko pola milijarde KM koje mu pripadaju - rekao je predsjednik Platforme za progres i kandidat Koalicije Država! za člana Predsjedništva BiH Mirsad Hadžikadić. 

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić istakao je da je solidarnost, socijalna pravda i ravnopravan status svih u BiH temelj koji će osigurati da svaka porodilja, policajac, nastavnik ili medicinski radnik na prostoru cijele BiH imaju ista primanja i jednak iznos plate za isti posao koji obavljaju.

- Šteta je da je moralo proći skoro devet godina otkako je državni Parlament usvojio moju inicijativu o usvajanju Zakona o ravnomjernom razvoju i ulaganjima na prostoru cijele BiH, dok se vlast u FBiH nije pokrenula i odlučila da podrži takav princip i pristup. Primanja i plate koje po ovim osnovama ostvare naši građani u bilo kojem kantonu, moraju u istom iznosu biti omogućeni i svakom drugom građaninu, u bilo kojem drugom kantonu - dodao je Šepić. 

Zastupnik Koalicije Država u Parlamentu FBiH Adis Arapović poručio je da će u sklopu donošenja izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda, zastupnici Koalicije Država predložiti i usvajanje zaključka kojim će se Vlada FBiH obavezati da najkasnije u roku od 60 dana pripremi Zakon o ravnomjernom razvoju i ulaganjima u Federaciji BiH.

- Naš radni materijal ovoga Zakona ćemo ustupiti na raspolaganje federalnim institucijama. Tim bi se zakonom, uz potpuno novi Zakon o pripadnosti javnih prihoda za koji je Federalna vlada davno zadužena, smanjile nejednakosti i omogućio ujednačen, brži i veći ekonomski razvoj ovog dijela BiH - naglasio je Arapović, saopćeno je iz Press službe Koalicije Država.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Koalicije Država

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana