Bosna i Hercegovina     | 25.01.2022. 16:04 |

Visentin: EU će nastaviti pružati podršku u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala

FENA Saopćenje, Foto/ VSTV BiH

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Sastankom predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), Delegacije Europske unije u BiH, kao i kantonalnih/okružnih sudova i tužilaštava u BiH, nastavljene su aktivnosti na jačanju međuinstitucionalne saradnje u cilju prevencije i efikasnijeg procesuiranja predmeta korupcije i organiziranog kriminala, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Sastanku koji je danas održan u Sarajevu, prisustvovali su predstavnici sudova i tužilaštava iz Sarajeva, Zenice, Banja Luke, Tuzle i Bihaća, a razgovarano je o načinima reorganizacije rada pravosudnih institucija, kvaliteti optužnica, načinima organizacije glavnog pretresa, kao i drugim značajnim elementima za procesuiranje predmeta krivičnog djela korupcije i organiziranog kriminala.

Kako je istakao predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija, obaveza svih pravosudnih institucija je iznaći modalitete zajedničkog međudjelovanja koji neće ugroziti prava i legitimne pravne interese bilo kog lica, a koji će omogućiti efikasnije postupanje, efektivniji rad i adekvatan odgovor pravosuđa na organizovani kriminal i korupciju.

Enrico Visentin iz Delegacije EU u BiH poručio je da će EU nastaviti pružati podršku pravosudnim institucijama u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, posebno u pogledu uvođenja dodatnih ekonomskih stručnjaka u tužilaštvima, te da se očekuje da će sudovi u potpunosti iskoristiti rad ovih stručnjaka i na taj način doprinijeti unapređenju procesuiranje predmeta visoke korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca.

Ovo je četvrti sastanak predstavnika pravosudnih institucija koji VSTV BiH organizuje s ciljem uspostavljanja mehanizama i načina rada koji vode ka efikasnijem procesuiranju predmeta organiziranog kriminala i korupcije u zemlji, s naglaskom na nalaze Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH i OSCE-ovog izvještaja.

Sastanci su ranije održani s predstavnicima Suda BiH i Tužilaštva BiH, kao i advokatske zajednice, a u narednom periodu bit će organizovani i s predstavnicima svih preostalih pravosudnih institucija u BiH.

Svi sastanci organizovani su u okviru projekta "Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana“, koji finansira EU, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ZDK dobio registre zaposlenih i imenovanih, u toku izrada Zakona o imovini nosilaca javnih funkcija

Županija posavska dobiva Ured za borbu protiv korupcije

VSTV BiH - Sanela Čajić imenovana na poziciju sudije Općinskog suda u Banovićima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom