Bosna i Hercegovina     | 25.01.2022. 15:11 |

Vlada HNŽ-a stipendira 2.700 studenata

FENA Saopćenje, Foto/ Vlada HNŽ

MOSTAR, 25. siječnja (FENA) - Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović u nazočnosti predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega, u utorak je potpisao ugovore sa studentima koji su ostvarili pravo na stipendiju ili subvenciju smještaja u studentski dom.

Ministar Hadžović kazao je tom prigodom kako je Vlada HNŽ-a, na prijedlog Ministarstva, dala suglasnost da se svim studentima koji su aplicirali na objavljeni natječaj i ispunili formalno-pravne uvjete dodijeli stipendija ili subvencija smještaja u studentske domove za akademsku 2021./2022. godinu, priopćeno je iz županijske Vlade.

"Na zadovoljstvo svih nas i ove godine nastavljamo s dobrom praksom i podržavamo naše studente. Ove akademske godine, pravo na prvu stipendiju i subvenciju ostvarila su 984 studenta. Od navedenog broja, 949 studenata koristit će pravo na stipendiju, dok je njih 35 ispunilo uvjete za subvenciju smještaja u studentskim domovima", kazao je ministar Hadžović.

Dodao je kako Vlada HNŽ-a i Ministarstvo obrazovanja ovakvim pristupom žele pokazati maksimalnu opredijeljenost da kroz različite projekte, proaktivnom politikom utječu na potporu i razvitak visokog obrazovanja, te poboljšaju uvjete studentskog standarda, u sklopu kojih je i dodjela stipendija i subvencija smještaja.

"Također, cilj je da svaki naš student iz HNŽ ima neku stipendiju, bilo od Županije ili nekih drugih stipenditora", kazao je Hadžović.

U svom obraćanju Herceg je naveo kako je Vlada HNŽ-a odgoj i obrazovanje postavila kao jedan od najbitnijih prioriteta u svom radu.

U skladu s tim, Vlada HNŽ-a stipendijama ili subvencioniranjem smještaj u studentskim domovima ukupno podupire oko 2.700 studenata, za što se u županijskom proračunu izdvaja oko 3,3 milijuna maraka.

"Uz brojne do sada poduzete aktivnosti na poboljšanju materijalnog statusa prosvjetnih djelatnika i uvjeta obrazovanja, te kvalitete same nastave, Vlada posebnu pozornost posvećuje visokom obrazovanju. Od početka mandata, uz redovito financiranje Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta 'Džemal Bijedić', sustavno smo povećavali i broj stipendija i subvencija smještaja u studentske domove s konačnim ciljem da sve studente obuhvatimo tim projektom. Ove godine prvi put za pomoć mladim znanstvenicima-istraživačima s područja HNŽ-a izdvojeno je 269.600 maraka. Također, dodatno je potpomognut rad oba sveučilišta u Mostaru s ciljem profesionalnog usavršavanja mladih znanstvenika i asistenata", kazao je Herceg.

Dodjela stipendija i za ovu akademsku godinu potvrda je kontinuiranog ulaganja Vlade i Ministarstva u visoko obrazovanje i neupitne opredijeljenosti stalno raditi na poboljšanju kvalitete studentskog standarda, stoji u priopćenju.

"Vrlo sam zahvalna na ovoj stipendiji zato što ona ne predstavlja samo financijsku potporu, nego i prepoznavanje mog truda i zalaganja u prošlosti i motivaciju za budućnost. Hvala ministru i predsjedniku Vlade što prepoznaju naš trud i rad, i što velikom broju studenata pružaju potporu, koja nam itekako znači", kazala je studentica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ena Haznadar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom