Bosna i Hercegovina     | 25.01.2022. 14:38 |

Protiv koronavirusa vakcinisano 57,13 posto punoljetnog stanovništva u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Ukupno 189.778 stanovnika Kantona Sarajevo je do sada vakcinisano sa dvije doze vakcine protiv koronavirusa - saopštavaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Od toga, 187.874 osobe su u dobi iznad 18 godina, što predstavlja 57,13 posto punoljetnog stanovništva. Treću, booster dozu je primilo 30.577 građana KS.

Ovi podaci su prikupljeni kroz Informacioni sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a na osnovu kojeg je sačinjen sedmični presjek stanja vakcinacije.

Kako je navedeno, u ustanovama Kantona Sarajevo do sada je aplicirano ukupno 326.516 doza vakcina - saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

- Na bolničkom liječenju od COVID-19 oboljenja nalazi se 227 pacijenata. Od ovog broja, njih 65 je vakcinisano sa dvije doze vakcina, što predstavlja 28,63 posto hospitaliziranih, dok je 71,37 posto osoba na bolničkom liječenju nevakcinisano -  navode također iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Iz Ministarstva zdravstva KS pozivaju građane da se vakcinišu, te podsjećaju da svi punoljetni građani Kantona Sarajevo mogu primiti i treću dozu vakcine na svim punktovima u domovima zdravlja KS - navodi se u saopćenju.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta