Bosna i Hercegovina     | 25.01.2022. 14:35 |

U toku obnova čuvene fočanske Tekije

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

FOČA, 25. januara (FENA) – Goraždansko muftijstvo i Medžlis Islamske zajednice Foča inicirali su projekat obnove čuvene Tekije u Foči, bisera bosanskohercegovačke kulturne baštine, čija povijest datira koliko i sama Foča.

Smještena na uzvišenju iznad grada, Tekija je bila obnovljena pred agresiju na BiH ali je u toku rata uništena. U proces obnove krenulo se prije dvije godine obezbjeđenjem potrebnih dozvola, dok su radovi počeli u jesen prošle godine.

Gradi se na autentičnoj lokaciji sa koje se pruža najljepši pogled na Foču, a u središtu je najvećeg mezarja na području goraždanskog muftijstva. Mezarje se proteže na 27 dunuma dok se uz samu tekiju nalaze ostaci turbeta dvojice šejhova Murat-babe i Bajazid-babe, osnivača tekije, ali i turbe čuvenih fočanskih alima i šejhova iz porodice Muftić koje u svojim putopisima spominje i Evlija Čelebija.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić pojašnjava da je zbog specifičnih uvjeta na gradilištu koje je smješteno u centralnom dijelu mezarja ali i zbog  važnosti ovog lokaliteta, u prvoj fazi radova organizirana akcija ručnog kopanja temelja i čišćenja turbeta osnivača tekije.

- Tekija zahtjeva više faza izgradnje zbog blizine mezarja i posebne načine iskopa i odvoza materijala, kako ne bi došlo do pomjeranja postojećih materijala. Predvidjeli smo da mokre čvorove imamo ispod samog objekta i takvi radovi su zahtijevali da to rasporedimo na tri faze, što će biti najteži dio posla. Turbe osnivača kojim ova priča počinje da se razvija smo već uradili, ozidali ga i pokrili - ističe ef. Pitić.

Inicijalna sredstva za početak radova obezbjeđena su zahvaljujući nekolicini dobrih ljudi, a u muftijstvu goraždanskom se nadaju da će se u narednoj godini uspjeti okončati grubi građevinski radovi i pokrivanje objekta. Goraždansko muftijstvo je kod Privredne banke Sarajevo otvorilo račune za prikupljanje sredstava za izgradnju Tekije, s ciljem da se što više pojedinaca i privrednih društava uključi u ovaj projekat.

Po riječima muftije Pitića, projekat obnove Tekije nema vremenski okvir do kojeg mora biti okončan ali, dodaje, misija obnove je da po okončanju radova Tekija i dalje bude jedan od prepoznatljivih simbola Foče i dio bogate bosanskohercegovačke duhovne, kulturne i civilizacijske baštine u ovom gradu.

- Naša želja je da animiramo što više ljudi da podrže izgradnju ove tekije, nismo krenuli u neku ofanzivu u smislu poziva ljudima ili nekih kampanja, ali jesmo naglasili u više navrata da svako od nas, ko ima potrebu, može da učestvuje svojim prilozima u izgradnji. Projekat je rađen autentično u skladu sa zahtjevima orijentalne arhitekture, uradio ga je gospodin Garibija i to je jedan fantastičan projekat koji će zahtijevati puno preciznih poslova dok se sve izradi, ali i značajan dio novca koji će biti neophodan da bi se radovi priveli kraju. Sve što smo započeli i završili smo, pa kad se udruži dobra bosanska duša i ovo će se, ako Bog da, privesti kraju – ističe muftija goraždanski.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Pet lica iz Foče i dva iz Čajniča osumnjičeni zbog kladioničarskih prevara

Prohodan put od Foče prema Sarajevu

Rastumačen jevrejski spomenik - u Foči počiva rabin

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'