Bosna i Hercegovina     | 25.01.2022. 14:20 |

Završena dvodnevna konferencija „Quo Vadis, Academia?“

FENA Aida Kovač, Foto:

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Dvodnevna konferencija „Quo Vadis, Academia?“, koju je organizirao Homework HUB povodom Međunarodnog dana obrazovanja, završena je danas. Konferenciju je otvorio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, koji je istaknuo da nam „treba jedinstveno i cjelovito obrazovanje na nivou države, koje će u potpunosti biti usklađeno s evropskim i svjetskim standardima“.

 

- Treba nam državni okvir koji će standardizirati kvalitet obrazovanja na teritoriji cijele BiH.  Izuzetno mi je stalo da imamo dobro i kvalitetno obrazovanje u BiH - kazao je Zvizdić.

Na konferenciji su učestvovali panelisti iz obrazovnog sektora kao i predstavnici mladih, koji su s prisutnima podijelili vizije budućnosti obrazovanja u BiH.

Prvi dan konferencije, paneli su održani u hibridnom modelu, uživo iz HUB-a i online, gdje su se javile profesorice: prof. Gülsün Sağlamer (Istanbul Technical University), prva žena rektorica tehničkog univerziteta u Turskoj i prof. Yvonne Galligan, (Technical University Dublin), prof. Jasmina Husanović Pehar (Univerzitet u Tuzli, Filozofski fakultet Odsjek za kulturalne studije). Sa učesnicima su razmijenjene prakse iz Republike Irske i Turske.

Održan je i panel o temama osnovnog obrazovanja, srednjeg i visokog obrazovanja, o inkluziji u obrazovnom sistemu, tržištu rada, reformama, politika, pozitivnim primjerima iz prakse...

Predstavnici mladih i studentskih udruženja su imali priliku drugi dan konferencije da govore o funkcionalnosti obrazovnog sistema u BiH, studentskom standardu i pravima, kao i iskustvima koja oni nose s matičnih fakulteta.

Kako navode iz Homework HUB-a, organiziranje konferencije povodom Međunarodnog dana obrazovanje je samo jedan od načina promoviranja mota Science is IN.

Dodaju da sve aktivnosti koje HUB organizuje imaju za cilj da približe važnost nauke i obrazovanja mladima u BiH.

Homework HUB je namijenjen svim srednjoškolcima i studentima čiji cilj je okupljanje mladih ljudi oko zajedničkog cilja obrazovanja, učenja, pripremanja ispita, rada na inovacijama. Jedan od glavnih ciljeva Homework HUB-a je da postane prvi naučno-istraživački centar čiji će materijali biti pristupačan i na dohvat ruke cijelom studentskom tijelu.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana